Защо няма магистрали в Северна България?

В цял свят добрата пътна инфраструктура способства развитието на транспортните потоци, което от своя страна е един от факторите за икономически ръст.

Важно е обаче, тази инфраструктура да е съобразена с националните интереси и да работи в пълна степен за обслужването им. Така ли е с днешните ни магистрали? Не. Шумно пропагандираните “постижения” в строителството на магистрали са резултат единствено от случайното съвпадение на българския интерес с този на началниците ни.

Турските гастарбайтери и големи транспортни компании имат интерес бързо и лесно да пресичат страната ни. Благодарение на това беше изградена магистрала Тракия. Гръцкият бизнес има интерес да прекосява страната ни и получи югозападните магистрали. Тези два транспортни потока, получиха и Дунав мост 2. Има само две магистрали, които обслужват основно български транспортни потоци – “Черно море” и “Хемус”. На какъв етап са – знаем всички.

Дискутираше се предложение “Хемус” да бъде отклонена през Русе. За по-кратко, може би? Не. За да обслужи румънския транспортен поток, отново заобикаляйки националния ни интерес. Да не говорим, че това на което ние казваме магистрали “Хемус” и “Черно море” (две амортизирани ленти в посока) в развитите държави се води междуселски пътища.

Е, поне щяло да има вече “тол” система по магистралите? Е и? От винетките видяхме ли ефект? Същият ще бъде и от “тол” системата. Равносметката от слугинажната ни политика е продължаващо западане на северна България. Околовръстните шосета на повечето градове са достойни за тежки офроуд състезания.

През година се правят поредните “първи копки” и резултатът е продължаващо разрастване на лунния пейзаж в който са превърнати транспортните коридори в северна България. За второстепенните и третостепенни пътища дори няма да говорим. От тях изгода нямат нито Турция, нито Гърция, нито Румъния дори. Затова съвсем скоро ще изчезнат. Споменът за тях ще остане само в картите.

Някога Варна беше Морска столица. Разликата с Бургас в момента е не просто значителна, огромна е. Празната западна промишлена зона на Варна е пряк резултат от безхаберието и слугинажната политика на управляващите. Жалките транспортни коридори от и за Варна унищожиха и предимството й като пристанищен град. Така слугите подариха огромно конкурентно предимство на Констанца и последната стана основно контейнерно пристанище на западния бряг на Черно море. Нашите корабостроителници умират, а на три километра от Кардам румънската DMHI строи пасажерски кораби, автовози и контейнеровози с над 4000 човека персонал. Край Констанца има изградени огромни пътнотранспортни съоръжения, населените места са пълни с хора – от малкото селце Тумай до Мамая. Констанца стана част от т.н. нов път на коприната. Като разстояние Варна е на стотина км. от Констанца, но като развитие – светлинни години назад. Каква е разликата? Управляващите. Манталитета. Апатията ни.

Важно е да отбележим, че управляващите не искат да строят магистралата, затова не са защитили проект за еврофинансирането й за периода 2014-2020. Контролът върху европарите е сериозен, а плащанията от националния бюджет на доближени фирми за строеж на парче или поне за проекти се контролират от управляващите…

Никога няма да бъдат направени “Хемус”, “Черно Море”, скоростен път Варна – Добрич и хиляди други, защото обслужват само български интереси.
Българският интерес не им е важен.

Докато чакаме с наведени глави, така ще бъде!

ПП “Възраждане”

Следвайте ни в социалните медии