fbpx

ЗАЩО ХОРАТА СЕ ЦЕЛУВАТ ?

Различни обяснения

 

 

Най-простото обяснение 
Хората се целуват, защото чувството е приятно. За някои обаче това не е достатъчно. Съществуват хора, които се занимават с анатомия и еволюционна история на целувката. Те се наричат филематолози. Засега въпросните учени не са успели да обяснят категорично откъде произлиза целувката.

 

Те обаче предлагат няколко теории и показват как нашата биология се влияе от този мил и страстен акт. Основният въпрос е дали целувката се научава или е инстинктивно действие, пише сп. „Обекти“. Някои твърдят, че тя се научава и датира още от най-ранните ни предци.

По онова време майките вероятно са дъвчели храната си и са я предавали от уста на уста на своите беззъби бебета. Дори след като на детето му пораствали зъби, майките продължавали да докосват бузите му с устни, за да го утешават.

Целувката се научава, а не е инстинкт

В подкрепа на тази теория е фактът, че не всички хора се целуват, сочат антрополозите. 90 процента наистина се целуват, но има и 10 процента, които нямат представа какво изпускат.

 


Други смятат, че все пак целувката е инстинктивно поведение. В подкрепа на твърдението си те изреждат един куп животни, при които това действие също се среща. Макар и някои да потриват носове в знак на привличане, други се целуват досущ като хората.

Боноботата например обменят слюнка, когато искат да се сдобрят след бой, за да се утешат, да развият социални връзки, а понякога – подобно на нас самите – без видима причина.

Най-разпространената теория

Днес тя е следната: хората се целуват, тъй като това им помага да надушат качествения партньор. Когато лицата са ни близо едно до друго, феромоните ни започват да си „говорят“.

 

Те обменят биологична информация за това дали двама души ще произведат силно поколение. Жените например предпочитат подсъзнателно миризмата на онези мъже, чийто гени за определен тип протеини от имунната система са различни от нейните собствени.

 

Подобно съчетание ще произведе поколение с много по-силна имунна система и по-добри шансове за оцеляване. Въпреки това, някои хора са доволни и на обяснението, че се целуваме, тъй като е приятно.

Нашите устни и езици имат нервни окончания, които увеличават цялото главозамайващо усещане от любовта. Когато преживяваме подобно приятно нещо, ние обикновено не се замисляме твърде много защо се целуваме. Напротив – то ни кара да го правим все по-често.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x