Закритите велопаркинги във Варна стоят празни

Причината е административна, нямало яснота как да се раздават чиповете за достъп

Десетте закрити велосипедни клетки във Варна, които бяха построени за хиляди евро, стоят празни.

Изградени в края на 2015 г. по проект “Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности” (MOBISEC), реализиран от Черноморската регионална агенция за развитие на енергията, в сътрудничество с Община Варна.

Стойността на проекта е 115 000 евро, а главната му цел – да повиши използването на устойчивите модели за транспорт в градовете, чрез подобряване на инфраструктурата на транспортната мрежа. Клетките с метални навеси са изградени по испански образец и са уникални за България. Всяка от тях разполага с 20 места, контрол на достъпа и видеонаблюдение.

Някои от съоръженията предлагат и безжичен интернет – безплатен и без парола за достъп. Всички тези екстри, обаче, не могат да се ползват от масовия колоездач. Причината – специалният режим за достъп до паркингите, който става с безконтактен чип.

Чиповете са едва 200 на брой, като от тях една част са вече раздадени. Другата част са прехвърлени към районните кметства, които трябва да раздават чиповете, да поддържат и стопанисват съоръженията. Всеки чип осигурява неограничен достъп до всеки от 10-те велопаркинга. Поради неяснота,как да бъдат раздавани чиповете на желаещите, клетките стоят празни, въпреки че ползването им е безплатно за колоездачите.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via