fbpx

Изложба в Женева представя резултатите от българо-швейцарските археологически проучвания в Сборяново

Експозицията ще бъде открита на 26 април

 Артефакти, собственост на Регионалния исторически музей в Разград, ще бъдат представени на постерна изложба в Швейцария, съобщиха от културната институция. Изложбата „Келти в Тракия?” се открива на 26 април и има за цел да представи резултатите от българо-швейцарските археологически проучвания в Сборяново.

Фокус на мултимедийната изложба е откритата в една от могилите в Сборяново уникална за България и Балканите келтска колесница – бига, теглена от коне, които са погребани в поза, имитираща движение напред. Пълното сходство на колесницата с подобни паметници от Швейцария и западна Европа свидетелства за активните контакти и взаимоотношения на гетските владетели с проникващите в тракийските земи келтски племена през IV – III в. преди Христа, посочват от музея.

 

 Находките на проф. Диана Гергова са експонирани до края на април в Интерактивния музей в Археологическия резерват „Абритус“ в Разград. Те са част от изложбата „Могилите на Котела. Последни открития в Сборяново“, която бе открита на 24 юни 2016 г. по време на историческия фестивал „Античният Абритус“

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x