fbpx

Заключителните мистерии в една от най-популярните картини на Салвадор Дали

“Постоянството на паметта” – една от най-известните и обсъждани картини на ексцентричния художник Салвадор Дали. Неговата муза – Гала, оказва влияние на цялото му творчество. Картините на Дали винаги са били изпълнени с мистерия и с много възможности за интерпретация.

“Постоянството на паметта” е една от творбите на художника, която предизвиква учудване, съмнение, недоверие и дори недоумение. Ето защо ние от Novinite.EU ще разкрием кои са скритите мистерии, които разкрива творбата.

Часовниците на платното са много, но твърдият е само един. Именно твърдият часовник е символ на обективното време. За сметка на това, огънатите часовници символизират субективното време, което тече произволно.

Изобразените часовници са 3, изобразяващи бъдеще, настояще и минало. Според сами Дали картината е: “Памет за взаимовръзката между пространство и време”. Сред многобройните обекти забелязваме каменния нос.

Всъщност той е напомняне за родното място на Дали – крайбрежието на Средиземно море, близо до град Фигерас. Художникът казва: Тук в скалния гранит е въплътен най-важният принцип на моята теория за параноидалните метаморфози (преливането на една картина, плод на халюцинации, в друга)”.

Картината изобразява и мравки. Те са символ на тленното, преходното и разложението. Те са разположени върху твърдия часовник, алюзирайки, че времето, което познаваме, се самоунищожава. Разбира се, морето е символ на вечността и безсмъртието. Той е идеализирано, то е идеалът за пътешествия. Странният обект с дълги мигли върху пясъка е автопортрет на спящия Дали.

Цялата картина е негов сън, в който реалният свят вече е заличен, отстъпвайки място на несъзнателното. Дали пояснява: “Сънят е форма на смърт или най-малкото изключване на реалността, или още по-хубаво, смърт на самата реалност, която по абсолютно същия начин умира и по време на любовния акт”. Мъдростта в “Постоянството на паметта” е изобразена чрез маслиново дръвче.

Но то е изсъхнало, навявайки мисълта, че античната мъдрост е залязла. Променливостта на времето е изобразена и чрез огледалото, което безпощадно показва и двата свята – субективен и обективен. Дали определя мухите като: “(…) вдъхновения на гръцките философили, които са прекарвали живота си под слънцето, накацани от мухи.” Художникът изпраща послание и за живота чрез яйцето.

Образът му е взаимстван от орфиците (древногръцките мистици). Според митологията им от Яйцето се е родило първото двуполово божество Фабес. А половините на черупката за земята и небето.

Източник: Dama.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x