fbpx

Южна Корея готви нови санкции срещу Пхенян

Южна Корея работи усилено по нови санкции за Северна Корея, заяви президентът на страната Пак Кън Хе на среща със своите съветници, предаде БГНЕС. „Северна Корея вече не се интересува от диалога по денуклеаризацията и ще продължава с ядрените опити и изстрелването на балистични ракети“, отбеляза южнокорейският лидер. „Поради това нашето правителство предприема всички необходими стъпки за обявяване от страна на съвета за сигурност на ООН по отношения на Северна Корея нови твърди санкции, които да принудят Пхенян да се откаже от ядрената програма“, заяви тя.

Президентът обеща, че Сеул ще провежда подобни действия и в едностранен план. Пак Кън Хе също така е на мнение, че „няма смисъл“ сега да се води диалог със Северна Корея.

„В миналото Северът, когато се водеха преговорите за денуклеаризация, получаваше от международната общност средства, които използваше за развитието на ядрената си програма. Докато се водеше диалог, Пхенян използваше времето за тайна разработка на ядрено оръжие“, подчерта държавният глава.

На 9 септември Северна Корея извърши петия си подземен ядрен опит, който беше най-мощният в историята на севернокорейската ядрена програма.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x