Всеки втори българин счита политическия елит за корумпиран

Над две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган.

21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи. Това показват данните на национално телефонно проучване на “Галъп интернешънъл”.

Телефонният сондаж е сред 802 интервюирани, проведен на 3 и 4-ти септември. Изследването е част от регулярната програма на “Галъп интернешънъл” за отчитане на обществените настроения.

Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. Българите масово възприемат политическия елит за корумпиран. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище. На въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ – 37%, БСП – 26%, и двете – 17%.

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция, обобщават социолозите. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите – т.нар. “Суджукгейт” и “Цанков камък”, са достигнали до огромното мнозинство от избирателите – съответно до 70% и 84%.

Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ”доброволни” дарения. Очевидно “Суджукгейт” е само върхът на айсберга, пишат социолозите.

А по отношение на случая с фалита на КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание – за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото. Подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната.

Източник: news.bg

Може да харесате и