Вижте 4-рите причини за появата на лошия дъх в устата

В медицинската терминология съществуват различни понятия, които хората наричат най-общо лош дъх. Те са разделени в зависимост от това коя е причината за възникването му.

Каквато и да е тя, лошият дъх не просто е неприятен за човека, който го има – той често се усеща и от околните, което е повече от злепоставящо. Това оставя у заобикалящите впечатлението за занемареност и ниска култура, често ги отблъсква и ги кара да стоят на разстояние.

С последното по-претенциозно наименование „фетор екс оре“ са свързани над 80-90% от случаите на неприятен дъх. Или с други думи, много често лошият дъх може да се дължи на проблем, който може да се реши в зъболекарския кабинет.

Задължителна е корекция на техниката и средствата за почистване на зъбите и щателното ултразвуково почистване на зъбния камък в денталния кабинет на индивидуален период от време (ако пациентът не страда от пародонтит, се препоръчва зъбите да се почистват с ултразвук веднъж на шест месеца).

В помощ е и краткосрочното (за около две седмици) използване на вода за уста, съдържаща хлорхексидин (два пъти дневно, за около минута). Не забравяйте, че по гърба на езика се развиват голям брой микроорганизми.

Почистването на гърба на езика с четка и паста може и да е освежаващо, но най-ефективно е отстраняването на целия бактериален налеп с помощта на специално предназначените стъргалки или четки за език.

Причина за лошия дъх може да бъде и недостатъчното количество на слюнката. Ако не страдате от заболяване, засягащо слюноотделянето, при което е необходимо прилагането на изкуствена слюнка, опитайте с прием на повече вода, дъвчете дъвка без захар, за да стимулирате слюнчения ток, и намалете кафето и алкохола.

Много вероятно е, ако страдате от лош дъх, той да се дължи на недостатъчно добро почистване на зъбите или на зъбен проблем. Ако имате такъв – не го пренебрегвайте, а потърсете помощ. Защото да си свеж е важно, а и няма да ви създаде проблем в работните и личните отношения.

 

Какво е временното спасение от лошия дъх ?

Магданоз

Дъвченето на магданоз може да маскира лошия дъх. Но това е временно решение, затова най-добре потърсете причината за проблема.

Пробиотик

В устата също има баланс между „добри“, „лоши бактерии“ и гъбички. Ако след качествено дентално лечение проблемът продължава, опитайте да поправите този баланс, използвайки дъвчащ пробиотик за уста.
когато лошият дъх е провокиран от проблем в устната кухина – заболяване на зъбите, на зъбодържащия апарат (венците и костта) или устната лигавица. Причина най-често са микроорганизмите, които разграждат непочистените остатъци от храна и зъбна плака до вещества с неприятна миризма.

Според източника, който го предизвиква, лошият дъх се разделя на: 

ХАЛИТОЗА

При виновник проблем със стомаха или стомашно-чревния тракт. Има т.нар. физиологична халитоза – при консумация на храни и напитки, чийто мирис се освобождава чрез кръвта и белите дробове. Примери за това са чесън, лук, чай, кафе, алкохол. Преходна халитоза може да има и при продължително обезводняване, гладуване, запек или стомашни разстройства.

СТОМАТОДИЗОДИА

Когато дъхът се дължи на проблем с долните дихателни пътища. Среща се при брохит, пневмония, туберкулоза и други.

ОЗОСТОМИЯ

Когато проблемът е заболяване на горните дихателни пътища. Причината е хрема, синузит, възпаление на гърлото или сливиците.

ФЕТОРЕКСОРЕ

Когато лошият дъх е провокиран от проблем в устната кухина – заболяване на зъбите, на зъбодържащия апарат (венците и костта) или устната лигавица. Причина най-често са микроорганизмите, които разграждат непочистените остатъци от храна и зъбна плака до вещества с неприятна миризма.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via