В Швеция дори и Господ вече събира пари през мобилно приложение

В обществото, което използва най-малко кеш в света, дори и Господ вече приема дигитални плащания.

Все повече шведски енории започват да приемат дарения през мобилни приложения. 13-вековната катедрала в град Упсала също така приема кредитни карти, пише Bloomberg.

Това, че църквите се стремят да не изостават от модерните тенденции, е поредният признак за бързото придвижване на Швеция към свят без банкноти и монети. ч

Повечето банкови клонове в страната спряха да работят с кеш; някои магазини и музеи вече приемат единствено карти. Дори на уличните пазари продавачите е по-вероятно да поискат да им се плати с популярното шведско приложение Swish, вместо в брой.

“Преди 15 години теглех цялата си заплата и я слагах в портфейла, за да знам колко ми остава. В днешно време обаче никога не нося кеш,” казва Ласе Свард, викарий в енорията Ярна-Вардинге, на около 50 км от Стокхолм.

Намаляването на употребата на банкноти и монети в Швеция си личи все повече в най-различни парични статистики. Банкнотите и монетите в обращение са намалели до 56.8 млрд. крони (6.4 млрд. долара) през първото тримесечие на годината. Това е най-ниското ниво от 1990 и над 40% под пика от 2007 г.

Според централната банка на страната, която проучва възможността да пусне собствена дигитална валута, основната причина за изчезването на кеша са техническите иновации.


Едно общество без кеш обаче си има и своите предизвикателства и критици.

Много пенсионери изпитват затруднения с онлайн плащанията, защитниците на личната неприкосновеност се оплакват, че държавата придобива по-голям контрол над това, което гражданите й правят.

Има опасения и относно уязвимостта на обществото без кеш в случай на атака или сериозно прекъсване на електрозахранването.

Засега изглежда, че ползите, сред които са по-ниските разходи за бизнеса, по-големия контрол над събирането на данъци и по-голямата сигурност срещу престъпници, надхвърлят недостатъците.

Предвид факта, че малцина шведи носят пари в себе си, енориите Ярна-Вардинге и Упсала в момента се радват на ползите от това, че са били находчиви по отношение на технологиите. Мобилното приложение и плащанията с карти не само намаляват риска от кражба на пари, но така и е по-евтино да се разчита на Swish, тъй като при депозирането на големи суми в банката се начисляват такси.

В случая с Ярна-Вардинге, използването на Swish е довело и до увеличение на събираните средства, тъй като много от 7 500-те членове на паството вече не се ограничават да даряват само монетите, които намират по джобовете си.

Новите технологии също така предизвикват и нови типове поведение у посещаващите църквата.

“Едно от забавните неща в днешно време е, че когато събираш средства, някои хора вдигат телефона си високо във въздуха, за да покажат, че даряват,” казва Матс Лагергрен, говорител нa енорията в Упсала.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via