Студент от Исландия с революционно решение на проблема с пластмасата

Американците изхвърлят 35 милиарда пластмасови бутилки всяка година. Това е проблем, защото на пластмасата и отнема около 450 години да се разгради, и както се оказа наскоро не напълно.

Ари Джонсън е продуктов дизайнер, който учи в „Академията по изкуства” в Исландия. Наскоро той откри как да създаде напълно разградима бутилка за вода, използвайки прах от червено алгае

Алгае (Вид водорасли – известни са над 20 000 вида. Използва се в медицината за направата на медикаменти за изключително широк кръг заболявания. За козметиката, те са основна съставка в много продукти, благодарение на уплътняващите агенти, задържащите вода агенти и антиоксидантите.Някои видове съдържат витамин А, протеини, витамин В1, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед и/или калций. Смята се, че алгае забавят стареенето и заздравяват кожата.)

Ари Джонсън представи неговата биоразградима бутилка на дизайнерския фестивал в Рейкявик по-рано този месец.Разбирайки за количествата пластмаса, които хората използват и изхвърлят всеки ден, Ари решава да направи нещо по въпроса.

„Прочетох, че 50% от пластмасата се използва само еднократно и после се изхвърля. Почувствах спешната нужда да се намерят начини за заместване на нереалните количества пластмаса, които произвеждаме.”

Тогава Ари задал въпрос за един милион долара: „Защо създаваме материали, на които им отнема стотици години да се разградят в природата, за да пием само веднъж от тях и да ги изхвърлим след това?”

За да покаже, че не приказва само празни приказки, Ари започнал да изучава силните и слабите страни на определени вещества. Накрая достигнал до решението на нашия пластмасов проблем – материал направен от алгае.

Веществото може да бъде оформено в бутилка като се прибави вода и се нагрее. След това образуваното желе се слага в калъп във фризера.

Бутилката запазва своята форма, ако е пълна с вода. Веднага щом се изпразни, тя започва да се разглага.

Не може и да очакваме по-добро решение от това!

Дори може да изядете бутилката ако искате. Това прави дизайна на Ари едновременно практичен и екологичен.

Дано светът се възползва от това уникално изобретение!

Източник: back2nature.rocks

Следвайте ни в социалните медии