Стъпка по-близо до създаване на деца без участието на майка?

Учени разработиха нов метод, който на теория може да използва всяка една клетка за оплождане.

Яйцеклетките могат да бъдат „измамени“ да се развият в ембриони без да има процес на оплождане. Тези ембриони, наречени партеногени, обаче, загиват след няколко дни, тъй като ключови процеси за развитието им изискват някои неща, които само спермата може да осигури.

Ембрион от две клетки, създаден по новия метод. Едната клетка съдържа само ДНК от майката (зелената), другата съдържа и ДНК от сперма (червената); тази клетка може да се дели (да създава свои точни копия) и да се развие, за да образува поколение.

Въпреки това учени от Факултета по Биология и Биохимия в университета Bath са разработили метод, при който партеногени от мишки се инжектират със сперма и това им позволява да се развият в здрави бебета мишки. Успеваемостта на метода е 24%, уточняват от университета. За сравнение при партеногените процентът на успеваемост е 0, а при ядрения трансфер (клонирането) 2%.

Молекулярният ембриолог д-р Тони Пери, част от научния екип на Bath, обяснява „За първи път се достига пълноценно развитие чрез инжектиране на сперма в ембриони. Смяташе се, че само яйцеклетката е способна да препрограмира спермата, за да се получи ембрионално развитие. Нашата работа предизвиква догмата.“

Бебетата мишки, родени в резултат на новата техника изглеждат напълно здрави, като освен това са произвели и свое поколение, което също е здраво. Тяхното ДНК обаче има различни епигенетични* маркери в сравнение с нормалното оплождане. Това навежда учените на мисълта, че различните епигенетични пътеки могат да доведат до една и съща крайна точка на развитие – нещо, което до момента не е било наблюдавано.

Мишките, заченати по този метод, изглеждат здрави и са способни да отгледат поне две собствени поколения.

От университета Bath отбелязват, че новият метод поражда етични усложнения, тъй като до момента се смяташе, че човешките партеногени могат да се използват за източник на стволови клетки, тъй като не са жизнеспособни. Откритията на екипа също така предполагат, че в далечно бъдеще може да е възможно да се размножават животни като се използва клетка, която не е яйцеклетка и сперма. Въпреки че това все още е само идея, то може да има бъдещо потенциално приложение при лечението на безплодие при хората, както и при размножаване на застрашени видове животни.

Британският Telegraph обяснява, че новите открития показват, че на теория всяка една клетка в човешкото тяло може да бъде оплодена от сперма. Вече са отгледани 3 поколения мишки по новия метод. Учените възнамеряват да направят нови опити като този път използват кожни клетки.

На теория методът би трябвало да работи с всякаква клетка, стига половината ѝ хромозоми да са премахнати, за да може останалата половина да се слеят с тези на спермата.

Изданието обяснява още, че тази техника може да позволи на гей двойките да имат собствено дете, което да носи генетично наследство и от двамата партньори, въпреки че те ще имат нужда от жена, която да износи бебето. Освен това техниката може да се използва за лечение на жени, които са стерилни поради лечение от ракови заболявания или радиотерапия. Така ще могат да имат собствени деца.

*Епигенетиката е наука за наследствените промени в гените – тези промени не включват промяна на генетичния код.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via