Спират помощите, ако отказваш да цепиш дърва

Безработните, които са на социално подпомагане, трябва да знаят, че, ако откажат да работят за граждани, като например да им нарежат и наредят дървата, ще остават и без помощи. За това предупреждават от социалното министерство.

Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да работят. Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. И сега според законодателството щом лицето получава социална помощ, то трябва да полага обществено полезен труд 14 дни, ако няма здравословни или други проблеми. Ще разработим и допълнителни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а доходи от активна дейност.

75-годишната Софка Цветкова живее сама в мездренското село Руска Бяла. Близките й не могат да са до нея ежедневно. Съседка й купува хляба, разказва бТВ.

Вече няколко пъти е питала в кметството няма ли кой да й помогне. Отговорът, който досега получавала бил: „Такава услуга не извършваме”. От септември ще е различно. В 14 общини с висока безработица, сред които и Монтана, онези, които взимат помощи вече ще могат да бъдат наемани и от граждани.

Общините ще решат дали да има такси за гражданите или не. Безработните ще имат и наставници, които да следят дали наистина дървата са нацепени. В противен случай помощите няма да бъдат дадени.

Софка Цветкова с нетърпение чака септември и се надява да попадне в списъците за подпомагане.

Следвайте ни в социалните медии