fbpx

Спират помощите, ако отказваш да цепиш дърва

39 545

Безработните, които са на социално подпомагане, трябва да знаят, че, ако откажат да работят за граждани, като например да им нарежат и наредят дървата, ще остават и без помощи. За това предупреждават от социалното министерство.

Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да работят. Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. И сега според законодателството щом лицето получава социална помощ, то трябва да полага обществено полезен труд 14 дни, ако няма здравословни или други проблеми. Ще разработим и допълнителни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а доходи от активна дейност.

75-годишната Софка Цветкова живее сама в мездренското село Руска Бяла. Близките й не могат да са до нея ежедневно. Съседка й купува хляба, разказва бТВ.

Вече няколко пъти е питала в кметството няма ли кой да й помогне. Отговорът, който досега получавала бил: „Такава услуга не извършваме”. От септември ще е различно. В 14 общини с висока безработица, сред които и Монтана, онези, които взимат помощи вече ще могат да бъдат наемани и от граждани.

Общините ще решат дали да има такси за гражданите или не. Безработните ще имат и наставници, които да следят дали наистина дървата са нацепени. В противен случай помощите няма да бъдат дадени.

Софка Цветкова с нетърпение чака септември и се надява да попадне в списъците за подпомагане.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x