fbpx

Спират детските помощи при 5 неизвинени отсъствия в клас

371

Помощите за първолаци ще се дават на две части, втората ще е преди втория срок.

Детските помощи да се спират за по-дълго, ако детето има повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец. Това ще предложат депутати от ГЕРБ като изменение на Закона за семейните помощи за деца. Текстовете трябва да бъдат внесени в парламента тази седмица, пише mediapool.bg.

В момента при 5 неизвинени отсъствия детските се спират за месеца, за който са натрупани. Обвързването на помощите с посещаването на училище беше направено, за да се стимулира посещаването на часовете и да се намали броят на децата, които отпадат преждевременно от училище. Сега обаче управляващите смятат, че са нужни по-строги санкции за по-добри резултати.

Сред обсъжданите варианти е предложението на образователния министър Красимир Вълчев, при 5 неизвинени отсъствия помощите да се спират за 6 месеца. Най-радикалната идея е срокът да е до края на учебната година.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева – за две, 135 лева – за 3 деца, 145 лева – за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

„Говорим, че липсват достатъчно инструменти за принуда родителите да изпращат децата си редовно в училище. Това, което със сигурност ще направим съгласувано с народните представители е, да се внесат предложения за изменение на Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, така че в по-дълъг период да се спират семейните помощи“, обяви още миналата седмица образователният министър.

Освен детските, промяната ще засегне и еднократната помощ за първокласник. Тя е 250 лева и отново за отпускането ѝ има подоходен критерий. Парите може да се получават и в натура по предложение на директорите на училищата. Сега сумата се дава при започването на учебната година.

Очаква се депутатите да предложат тя да се раздели на две и втората част да се получава при започването на втория срок. Причината е, че имало случаи, в които след като родителите вземат парите, децата спират да ходят на училище

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори