Снежните планини в Крит станаха розови

Снегът, покриващ планините на гръцкия остров Крит, създаде своя уникална палитра от цветове, придобила розови и оранжеви оттенъци през последните няколко дни поради южните ветрове, идващи от Африка, пише Блиц.

Силните ветрове, които духаха в Гърция през последните няколко дни, носейки огромни количества прах от пустинята Сахара, създадоха рядко и уникално явление на острова, съобщава „Грийк рипортър“.

Снежните върхове на критските планини, включително и Левка Ори, сякаш са превзели огромно количество африкански пясък и прах, пренесени в горните слоеве на атмосферата от Сахара от последните бури. Това е довело до създаването на розово-оранжев слой от фин пясък и прах на върха на снега, който падна заради последните няколко бури, които наскоро преминаха през Гърция.

Според метеоролозите, това явление не се случва за пръв път, но не е и често срещано. Красивото явление обаче може да има зловеща страна. Поради по-тъмния си цвят пясъкът може да причини по-бързо топене на снега на планините на Крит, отколкото е нормално. Това може дори да доведе до локални наводнения, тъй като количествата вода от топенето на сняг няма да има време да се абсорбира от почвата.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via