fbpx

“Системата ни УБИВА” настоява за изцяло нова методика на определяне състоянието и нуждите на хората с увреждания

91

На 12 февруари т.г. ръководството на Министерство на здравеопазването организира среща с представители на организации на хората с увреждания за обсъждане на промени в последната наредба за експертизите на ТЕЛК. Тя бе изготвена преди 6 месеца без участието на представители от инициативата “Системата ни убива”.

Анализът на данните показа, че няма съществен ефект от прилагането на новата наредба. Процентът на променените Експертни решения е близък до този,  констатиран и при действието на старата система. Пресилени се оказаха твърденията в публичното пространство, че всяко второ лице, минало през комисия по новата наредба е ощетено. Намалена е степента на увреждане на 18,74%.

За Инициативата Системата ни убива е важно, обаче, че зад този процент стоят съдбите на 7 768 лица с увреждания, което налага спешна корекция на сега действащата наредба.

 

МЗ предложи следната промяна във формулата на методиката за определяне степента на увреждане – отправна точка на основното заболяване да бъде 71% /в момента е 80%/ и към процентите, полагащи се за основното заболяване да се прибавят 20% от сбора на процентите на други заболявания, които са в групата увреждания над 50%. Т.е. ако основното заболяване е определено на 72% и лицето има още две заболявания, които водят до увреждания по 55%, общият процент на увреждане става  94%, процентът на увреждане на това лице ще бъде: 72% + 20% от/55%+55%/= 94% .

Национално представените организации на хората с увреждания предлагат снижаване на отправната точка на основното заболяване. Тя да бъде не увреждане 71%, а над 50%. Приемат добавянето на 20% от сбора на другите заболявания над 50%, но настояват да се прибавят и 10% от заболявания от групата под 50%, които са следствие от основното заболяване. Т.е. ако лице с основно заболяване 60%, има две други заболявания от по 55% и едно заболяване, причинено от основното, но попадащо в групата 40% би следвало да има степен на увреждане 86%: 60% + 20% от /55% + 55%/ + 10% от 40% = 86%.

За да няма ощетени хора с увреждания, тези, чийто процент е намален, ще имат право да поискат нова оценка според новите изменения.

Резултатите от анкета, направена “Системата ни убива”са следните – от гласували 164 души, 75%/123 души/  са ЗА приемане на предложението на национално представените организации, 25% – 41 души са против предложението.

Който и вариант да бъде приет, ще е временно решение, глътка въздух за хората с увреждания. “Системата ни убива” настоява за изцяло нова методика на определяне състоянието и нуждите на хората с увреждания, основана на ICF – Международна класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация. В този смисъл насърчително бе участието в срещата на двама представители на СЗО, един от които обясни накратко философията, ефекта и трудностите при прилагане на тази методика. От март т.г. МЗ съвместно с МТСП и експерти на СЗО ще започне работа по анализа на възможностите за въвеждането на системата за комплексна оценка на социален и здравен статус. Поне такова намерение е заявено.

„Системата ни убива“ ще следи дали това ще се случи и няма да се откаже от искането за справедлива и адекватна оценка на хората с увреждания. Не можем да приемем като сериозни възраженията на някои Национално представени организации, че такава оценка е трудно приложима у нас, изисква ресурс, обучение и “не е въведена в Бангладеш”. Макар и най-бедна България е страна на ЕС и е логично да се стреми към ефективния европейски опит, разбира се съобразен с нашите условия. Да, системата ще изисква обучение на кадри, но българите не са най-глупавите и трудно обучаеми граждани на ЕС, само са най-търпеливите. Колкото и да е трудно хората с увреждания у нас заслужават всякакви усилия, за да съществуват достойно.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори