Шест практики от работата на третия по богатство в света

В сравнение с най-добрите от Силиконовата долина, третият най-богат човек в света трупа своето огромно богатство по доста по-обикновен начин.

Амансио Ортега, основателят на Inditex – компанията, под чиято шапка оперира модният гигант Zara, е начело на империя със 7 000 магазина в 91 страни. Резултатът е нетно богатство от над 70 млрд. долара.

Неговият начин на управление обаче е далеч не толкова обикновен. Предлагаме ви поглед към неговите шест работни принципа:

1. Според хората, познаващи Ортега, той никога не е имал свой собствен офис, бюро или компютър. Вместо това предпочита да прави бизнеса си с колегите, седейки в дизайнерското ателие на Zara Woman.

2. Той е известен като емоционален човек – според бившия изпълнителен директор на Inditex и бизнес партньор на Ортега в продължение на 31 години – Хосе Мария Кастелано, Ортега харесва разгорещените дискусии в малки групи.

3.  Докато повечето компании предпочитат да организират и дискутират всичко по електронната поща, Ортега предпочита личните разговори.

4. Възлага писмената работа и бумащина. Може да се каже, че това е една от най-досадните части на всяка работа и Ортега е на достатъчно висока позиция, за да може да го прехвърли на друг.

5. Времето, което много хора прекарват повече време да говорят, отколкото да слушат, Ортега прави точно обратното, предпочита да слуша повече. Той е известен като интроверт, срамува се от публични речи и отличия.

6. He се се изтъква и позволява на други хора да се изявяват в Inditex.

Настояването на Ортега да води бизнеса си лично и в близост до дома му се оказва решаващ фактор в успеха му: 55% от продукцията на Zara се провежда в Испания, Португалия и Мароко, за разлика от по-голямата част от големите висок клас вериги, които аутосорсват производството си в Азия.

Това означава, че магазините на Zara могат да се зареждат с нова стока два пъти седмично, което е по-често спрямо обичайното. От 2001 г. стойността на акциите на Inditex са се увеличили няколкократно, което я поставя на предни позиции спрямо конурентите й.

Богатството на Ортега нараства с 1 млрд. евро всяка година и ако това е знак за успех, си струва да се поучим от неговия.

Може да харесате и