fbpx

Росен Плевнелиев: Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше преди години

363

Чакат ни решителни избори. Те ще трасират бъдещето на ЕС и неговата глобална роля.

Това каза президентът на Република България (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията на тема „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019“ в Дома на Европа, предаде novini.bg.

„Всички си даваме сметка за това. Даваме си сметка, също така, че за съжаление, се нагледахме и примерите са много за изборни манипулации“, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че манипулациите са се случили както вътре в България, така и в чужбина.

„Като държавен глава аз бях свидетел, но те се случват и в глобален аспект. Видяхме какво се случи на последните избори в САЩ, на последните избори за президент във Франция, видяхме какво се случи с кампанията за Брекзит. Видяхме и дори се нагледахме, как данни на депутатите в Бундестага бяха по най-бруталния начин откраднати и използвани за създаването на нови политически проекти. Видяхме много сериозни опити за измама, за нерегламентирана битка, целяща манипулация и подмяна на демократичния вот на хората“, изтъкна той.

По думите му битката е за сърцата и за умовете на хората. „Тя се води навсякъде и за съжаление, интересите днес са много по-различни от тези, за които ние си мислехме, че служим, че вярваме. За съжаление, ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше преди години“, отбеляза Плевнелиев.

Целта на конференцията е да подготви българските граждани за нарастващия риск от външна намеса по време на Европейските избори тази година, които ще се проведат като 27 самостоятелни избори в отделните държави членки.

Страни като Германия, Франция и Холандия вече са предприели ефективни мерки за защита на обществеността от дезинформация, но други държави като България все още остават неподготвени за опасността.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...