Росен Ангелов е емблема на беззаконието у нас

Беглецът от години е издирван заради присъда, няма документи, нито адрес, живее в незаконна къща, но си общува с кмета на Луково.

Обявен за издирване преди 8 г. престъпник, без документи, без адрес и работа, живеещ в незаконна къща в малко селце в Искърското дефиле е извършил с незаконно притежаван пистолет шестте убийства в Нови Искър. Това съобщиха МВР и прокуратурата.

Сюжетът с масовото убийство показа абсолютното беззаконие и хаос, които царят в страната. Още 594 души, осъдени да лежат в затвора, си живеят безметежно на свобода, пише вестник СЕГА.

Задочно обвиненият за убийствата 56-годишен Росен Ангелов се е измъкнал под носа на полицията в четвъртък, съобщи кметът на с. Луково Румен Колев. Два дни обвиняемият бе издирван безрезултатно из горите в Искърското дефиле от жандармерия и военни командоси. Пред Нова телевизия кметът разказа, че в къщата имало приготвена храна, било топло и имало включен компютър. Той заяви, че издирваният е научил за операцията от новините и избягал. Изявлението му ядоса главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на националното следствие Борислав Сарафов. Двамата категорично отрекоха твърденията. Сарафов обвини кмета, че пред тях мълчал, а пред камерите говорел. Маринов допълни, че Колев два часа не можел да се сети къде е къщата, за да я покаже на полицаите. За самата постройка разследващите заявиха, че е без собственик и изобщо не присъства в плановете за застрояване. Кметът пък обясни, че Ангелов се е самонастанил там. Виждал го рядко, но знаел, че преспива на това място. Не е ясно защо не се е поинтересувал кой е и какво прави в къщата.

МВР обяви, че Росен Ангелов е изключително опасен – има пистолет, а в къщата, където е живял, са открити запалки от гранати. Освен това имал намерение да се сдобие с дългоцевно оръжие.

Разследващите твърдят, че Ангелов дори не се е придвижвал по нормални пътища, а избирал да мине през гори и планински пътеки. Наричали го Горския човек. Полицията хем го определя като затворен човек, който страни от хора, хем казва, че се е добрала до негови познати, или че разполага с оперативна информация за него. “Затруднени сме, тъй като от едната страна всички са жертви, оттам ние не можем да вземем бърза информация. Естествено, назначени са експертизи на телефони, които са били на местопрестъплението, но това затруднява, тъй като информацията излиза само от страна на извършителя. Той е имал изключително ограничени контакти, изключително затворен в себе си човек, така че е много трудно да изясним до каква степен са им били отношенията, но имаме достатъчно данни, че те са имали такива”, обясни главният секретар Младен Маринов.

Много е съмнително дали рецидивистът Ангелов е издирван през годините. Първата снимка, разпространена от полицията в четвъртък, се оказа неактуална. Затова вчера бе пусната нова. Главният секретар на МВР Младен Маринов твърди, че са правени операции за задържането му, но всеки път нямало резултат.

Ангелов е лежал два пъти в затвора – първо е осъден за кражба през 1984 г., след това за изнасилване през 1999 г. Освободен е предсрочно през 2002 г. Седем години по-късно е осъден за блудство с малолетна, извършено през 2007 г. Още преди края на делото обаче той изчезва и оттогава е неоткриваем.

Как е преживявал през следващите години, от МВР могат само да подозират – помагал на различни хора за дребни работи срещу заплащане и взимал назаем. Покрай изпълнението на подобни поръчки се запознал и с убитата Кети Кюхова. Според МВР двамата са имали интимна връзка около 6 месеца, не е ясно кога е приключила. Какъв е бил мотивът на Ангелов да убие жената и семейството й разследващите не можаха да кажат. Залага се обаче на личния мотив.

Заподозреният не е имал съучастници, а оръжието е само едно, твърдят от МВР и прокуратурата. Стреляно е с пистолет 22-ри калибър, но не се знае каква е марката. Оръжието със сигурност е незаконно, тъй като с присъдите си мъжът не би могъл да има разрешително.

Разследващите представиха и по-пълна картина на това какво се е случило в ужасната нощ. Кети Кюхова е била убита първа, обясни Маринов. Жената не е застреляна там, където е намерена – в резервоар на около 3 км от къщата й в Нови Искър. Предполага се, че Ангелов я е примамил на среща и тя отишла да го види заедно със семейното куче. Мъжът й Неделчо Юнаков се е притеснил, че нещо може да се случи, защото кучето се върнало само, и се е обадил на сина си Георги да се прибере, защото има проблем. След убийството на Кюхова на неизвестно засега място Ангелов се отбива в къщата, където застрелва останалите петима души. Юнаков, синът му и майката на Кюхова Еленка са убити на първия етаж на къщата. Двама мъже са оказали съпротива и затова имат рани по ръцете и краката, смятат разследващите. Дъщерята на Кюхова Нанси и приятелят й Боби са застреляни на горния етаж. Според разследващите те след началото на стрелбата са избягали и са се крили там. Загадка остава защо не са се опитали да се обадят на някого или да избягат от къщата. Според разследващите Ангелов е проверил всички помещения на горния етаж, като дори е разбивал врати с ритници, за да провери кой се е скрил вътре. Направил е опит да прикрие следите си, местел е телата. След това се е върнал със семейния автомобил за тялото на Кюхова и го е хвърлил. Майка й била ликвидирана, защото знаела за връзката й с Ангелов, твърдят от прокуратурата. Самата Кюхова споделяла пред заподозрения, че има проблеми с мъжа си, а Ангелов я ревнувал от него, твърдят разследващите.

Разследващите смятат, че Ангелов не е в чужбина, тъй като няма лични документи. Операцията по издирването ще продължи колкото е нужно, обясни главният секретар на МВР. В късния следобед вчера БНР съобщи, че в близост до издирването – в реката до с. Владо Тричков, бе открит труп на мъж, но се оказа, че не е на Ангелов, а на човек, изчезнал в началото на декември.

Прокуратурата разполага с категорични доказателства, че Ангелов е извършил убийствата, заяви Сарафов. За последните 48 часа са назначени 91 експертизи по случая. Намерени са и ДНК следи, обясни шефът на следствието. Готова е и аутопсията на телата. На Ангелов са повдигнати обвинения задочно, обясниха от прокуратурата.

ТАКТИКА

През последните дни МВР и прокуратурата са разпространявали заблуждаваща информация за версиите, по които работят, с идеята, че това е “оперативна комбинация”. Това стана ясно от думите на Борислав Сарафов. Той твърди, че 24 ч. след убийството са знаели всичко, но не искали да алармират заподозрения. Тактиката със заблудите обаче не даде резултат – заподозреният се измъкна от хайката. Част от невярната информация била дадена поради липса на данни – така беше обяснението за съобщеното от главния прокурор Сотир Цацаров, че всички са убити само с един куршум, въпреки че жертвите са застреляни с множество куршуми. “Не всички неща искаме да споделим към настоящия момент, докато това лице не бъде задържано, защото може да се окаже, че ще застраши живота на други потенциални и бъдещи свидетели”, заяви Сарафов, за да оправдае неяснотите в разказа си.

ПРОФИЛ

МВР разполага с психопрофил на Ангелов, изготвен преди години, когато е бил в затвора. В него той е описан като интелигентен, но избухлив. Освен това е определен като интригант и човек, който бързо се адаптира към обстановката. Хитър, прикрит, претенциозен, с високо ниво на интелигентност, опитвал да прави добро впечатление, раздразнителен и много ревнив са другите заключения.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор Емилия Русинова и главният секретар на МВР Младен Маринов обявиха убийствата в Нови Искър за разкрити.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via