Разказ на българска писателка влезе в американски учебник

Разказът “Кръв от къртица” на българската писателка Здравка Евтимова, преведен на английски под заглавието “Blood”, беше включен в учебник по образованост по литература за 8-ми клас в САЩ.

В него са включени и произведения на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. За “Дневник” новината потвърди самата авторка.

Учебникът е разделен на 6 части, като в него са попаднали 11 разказа. “Кръвта на къртицата” на Здравка Евтимова е поместен във втората част на учебника, която е със заглавие “Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно”. Другият разказ в тази част е “Аутсайдерът” на Хауърд Лъвкрафт.

Целта на учебника е чрез литературни произведения учениците от 8-ми клас да обогатят своя речник, знанията си за езика и за езиковите явления. Да придобият умения да се изказват и пишат самостоятелно по зададена тема. Да придобият основни познания за сюжет и неговото изграждане в различни прозаически торби, както и да бъдат способни да обосновават мненията си върху литературните произведения.

Здравка Евтимова е родена през 1959г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Носител е на множество национални и международни награди.

 

През 2016 г. романът ѝ “Една и съща река” беше отличен с наградата “Роман на годината” за 2015г. на фонд “13 века България”. Последната ѝ книга е също роман – “Зелените очи на вятъра” (Изд. “Жанет 45”).

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via