fbpx

Препечените филийки са по-отровни от чипса!

3 434

Акриламидът е канцрогенън замърсител, който се образува при топлинна обработка.

Притеснително високи нива на съединението акриламид в храни, засече „Европейската потребителска организация“. Те са изследвали над 500 хранителни продукта – чипсове, бисквити, снаксове, кафе или зърнени закуски.

В 1/3 от проверените бисквити нормите за акриламид се превишават или са точно на горната границата.

А уж по-здравословните заместители на картофения чипс – пържени моркови, цвекло или пащърнак, съдържали два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво всъщност е акриламидът?

Смята се, че това е канцерогенен замърсител, който се получава при термична обработка на твърде висока температура, най-вече при пържене.

Затова „Европейската потребителска организация“ призова Еврокомисията за по-строг контрол в хранителните продукти и за понижаване на максимално допустимите норми на акриламид.

От 2018 година е в сила регламент, според който задължително се следи нивото на акриламид в редица храни – картофи и продуктите, произведени от тях, кафе на зърна и неговите заместители, хляб, солени и сладки бисквити.

„Регламентът препоръчва пърженето и печеното да стават под определена температура – за пърженето това са 160 до 175 градуса по Целзий, а при печенето да се спазва температурен режим от 180 до 220 градуса по Целзий“, коментира пред Нова тв Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

Акриламидът се образува при топлинна обработка, без значение дали в индустрията или у дома, т.е., трябва да внимаваме дори когато препичаме хляб.

„Цветът на приготвената храна трябва да бъде по-светъл. Всяко потъмняване на цвета ѝ е показател за повишаване на съдържанието на акриламид“, настоява Стоева.

В България засега не се взимат проби от производителите на храни за съдържанието на акриламид. Причината е, че все още няма лаборатория, в която да се изследват.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори