Позитивният ефект на съня

Учените отдавна са установили прякото влияние на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма.

Физическото и емоционалното състояние на организма обаче  е резултат от стотици биохимични процеси, протичащи в тялото по време на сън.

Оказва се, че някои органи единствено по време на сън получават възможност да се очистят от натрупаните през будната част на денонощието отпадни продукти и възстановят функционалността си.

Сърце

Сърцето е един от органите, на които единствено сънят дава време за лека почивка от непрекъснатия им работен процес.

Установено е, че в определени фази на съня сърдечната дейност се забавя до стойности, които са невъзможни за постигане в будно състояние. В този период се регистрират най-слабият пулс и най-ниското кръвно налягане за цялото денонощие. Това дава възможност на сърдечния мускул наистина да отпочине.

Мозък

Докато спим гръбначно-мозъчната течност, в която мозъкът плува, се изпомпва с по-интензивни темпове. Главната роля е да отмива отпадните продукти, натрупани в отделните структури на мозъка, и да ги насочва към изнасяне от тялото.

Бял дроб

Като неволеви процес, контролиран основно от вегетативната нервна систевма, дишането в будно състояние преминава пр​_ез различни по интензивност интервали и е много неравномерно, така не достига достатъчно кислород до всички органи.

По време на сън дишането  се забавя и навлиза в много по-равномерен период, даващо възможност за възстановяване на цялата мускулатура, която съдейства за непрекъснатия дихателен процес.

Мускулатура

 

Ето я причината сънят да е за изключително важен в детска възраст, когато растежът на тялото е най-интензивен.

По време на сън се установяват най-високите нива на растежен хормон.Той се секретира в хиповизата с най-висока интензивност именно докато спим. Той има ключова роля за възстановяване на мускулатурата и за укрепването й, както и за поддържането на ставите. 

Сънят има незаменима роля както за възстановяването на най-важните органи на тялото, така и за укрепване на техните функции.Това обяснява защо последствията от прояви и оплаквания при хронично безсъние и недоспиване могат да бъдат много сериозни.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via