Повишен риск от рак на мозъка при 15 мин. на ден говорене по мобилния

Използването на мобилен телефон само за 15 мин. дневно може да увеличи значително риска от рак на мозъка, пише Dnes.bg, позовавайки се на „Дейли експрес“. Поредица проучвания, направени в 13 страни, показват, че колкото по-дълго хората използват мобилните си телефони, толкова по-висок е рискът.

Използването на мобилен телефон само за 15 мин. дневно може да увеличи значително риска от рак на мозъка, пише Dnes.bg, позовавайки се на “Дейли експрес”. Поредица проучвания, направени в 13 страни, показват, че колкото по-дълго хората използват мобилните си телефони, толкова по-висок е рискът.

Елизабет Кардис, ръководител на проучването “Интерфоун”, обяснява, че повишен риск от мозъчни тумори, известни като глиоми, е наблюдаван при 20% от потребителите на мобилни телефони, изложени на най-силно въздействие на радиочестотни емисии.

Кардис допълва, че има повишена опасност от рак на мозъка, когато хората държат мобилните телефони до главите си. При хората, използвали слушалки по 15 мин. на ден в продължение на седем години, рискът от развитието на глиоми е бил по-висок със 72%.