Портрет, нарисуван от Пикасо бе продаден за колосалните 45 млн. долара

По време на Втората световна война нацистите се опитват да откраднат картината, но биват заловени от Френската съпротива

Един от най-известните портрети на знаменития испански художник Пабло Пикасо бе продаден на търг в “Рокфелер център” в Ню Йорк за главозамайващите 45 млн. долара. Става дума за картината „Седнала жена в синя рокля“, изобразяваща художничката и фотографка Дора Маар, която в продължение на почти 10 години е любовница и муза на Пикасо.

По време на Втората световна война нацистите се опитват да откраднат картината, но биват заловени от Френската съпротива на пътя между Париж и Моравия. През 60-те години тя става притежание на известния търговец на изкуство и колекционер Ернст Бейлер, но през 2011 г. бива закупена на търг от друг известен колекционер – Димитри Мавроматис за 29 млн. долара.

Това обаче не е най-скъпото произведение на Пикасо. През 2015 година неговите “Алжирски жени” (Версия „О“) станаха най-скъпата картина, продавана някога на търг. Тя бе закупена за рекордните 179 млн. долара в Christie’s.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via