По Никулден пробутват размразена риба за прясна

Мащабна акция в рибни магазини и крайпътни живарници започнаха служители от областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Те ще следят дали не се предлага размразена риба за прясна, каквито случаи е имало предишни години.

“Старата се познава по това, че костите изскачат от филето. Ако рибата е свежа, очите са бистри и изпъкнали, а хрилете розови”, обясняват проверяващите. Инспекторите ще налагат глоби както за заблуждаване на клиентите с престояла риба, така и за неправилно съхранение и липса на съпроводителни книжа за стоката. Всяка риба трябва да има документи за произход и лабораторен анализ. В търговските обекти е задължително да се съхранява върху лед, но не повече от 24 часа. Дни преди Никулден някои магазини под тепетата предлагат шарани на цени по 4-5 лева. Клиентите грабят, защото очакват, че тази седмица ще поскъпнат

По Никулден пробутват размразена риба за прясна

“Няма начин цената на шарана да не скочи. На миналия Никулден вървеше по 7-8 лв.”, казва пенсионерка, която вече си е купила два. Възнамерява да ги почисти и да ги пъхне във фризера.

“Най-вкусен е шаранът, ако е изпържен или напълнен малко след като е уловен”, категоричен е Сунай Сюлейман. Повече от 18 г. той продава риба край Пловдив. По думите му бумът от клиенти обикновено е на 4, 5 и 6 декември. Тогава на ден пласира до 500 кг. Зарежда шаран от язовири в Кърджали и Елхово.

“Повечето клиенти предпочитат да е “облечен” заради традицията. Смята се, че люспите привличат пари. Някои пък не се интересуват от поверия и си купуват гол шаран, за да си спестят чистенето”, посочва Сюлейман. В момента търгува шарана за 7 лв., с 50 стотинки повече от м.г. Няма намерение да вдига цената за Никулден, за да задържи клиентите си.

По Никулден пробутват размразена риба за прясна

“Възрастните с малки пенсии най-често вземат толстолоб за 3 лв. и каракуда за 2 лева, за да уважат празника с някаква риба. По-заможните купуват сом или балканска пъстърва за 13 лв. Харчи се и есетрата, която върви за 14 лева”, уточнява Сунай Сюлейман. Най-скъпо е филето от сьомга – 34 лв. за килограм.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via