fbpx

Петролът продължава да поскъпва

Във вторник петролните фючърси поскъпват за втора поредна сесия на търговия, намирайки подкрепа от плановете на Саудитска Арабия за намаляване от април на износа на петрол под 7 млн. барела на ден и за ограничаване на добивите стабилно под 10 млн. барела дневно.

Саудитският енергиен министър заяви през уикенда за агенция Ройтерс, че все още е прекалено рано да се правят промени в споразумението на „ОПЕК+“, включващо и Русия, за ограничаване на петролното производство преди средата на годината (преди юни). Той подчерта, че неговата страна се ангажира с доброволно съкращаване на производството „стабилно“ под 10 млн. барела на ден, което е под договореното в рамките на „ОПЕК+ “ ограничаване на саудитските добиви до 10,311 млн. барела, предаде БНР.

Това, както и вчерашният добър подем на пазарите на акции на Уолстрийт, допринесе за поскъпването на петролните фючърси в понеделник с 1,3%, като възходящото движение продължава и през днешната търговия с оглед на рискове за рязко ограничаване на износа на петрол от Венецуела.

Държавната нефтена компания на Венецуела PDVSA все още не успява да възобнови износа на суров петрол от основното си пристанище с оглед на прекъсване на електрозахранването през миналата седмица, съобщиха в понеделник източници, запознати с въпроса. Поредица от пожари и експлозии в силови трансформатори оставиха страната „на тъмно“ и блокираха петролните терминали и съоръжения. Венецуела продължава да страда от санкциите, наложени от Съединените щати, които са насочени към петролния бизнес, като електропрекъсванията рискуват да навредят на петролния пазар още по-бързо, отколкото се очакваше.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през май поскъпват във вторник с 0,6% над 67 долара за барел за пръв път от 25-и февруари насам, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април – с 0,65% над 57 долара за барел за пръв път в рамките на месец март.

Международната агенция по енергетика (MAE) пък заяви вчера, че САЩ са на път да се превърнат до 2021-а година в нетен износител на петрол и в даден момент да надминат Русия и Саудитска Арабия, които все още имат доминираща експортна роля. Според МАЕ нарастването на предлагането на американски петрол ще продължи до 2024-а година, което вероятно ще изисква от ОПЕК и съюзници на картела да продължават да поддържат политиката си на ограничаване на производството.

Така нареченият „Съвместен комитет за наблюдение на министрите“, или JMMC (Joint Ministerial Monitoring Committee) на 24-те страни-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, който следи за договореното ограничаване на производството, ще се срещне в Азербайджан на 18-и март. Това ще стане факт преди планираната за 17-и и 18-и април следващата среща на петролния картел и преди очакваната за по-късно през юни среща във формата „ОПЕК +“, на която отново да се обсъдят нивата на производство.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x