Отсега нататък точното тегло на един килограм ще се определя чрез електрически ток

Изданието “Химия Свят” съобщава, че килограм, ампер, келвин и мол са получили нови, по-точни физически дефиниции, които не се изразяват в обекти от реалния свят, а с помощта на абстрактни математически константи.

Според ръководителя на Националния институт по метрология във Великобритания Ян-Теодор Янсен, учените са стигнали до това решение в продължение на около 30 години.

Що се отнася до понятието “килограм”, то беше определено с помощта на цилиндър от платина и иридий. Той е направен през 1889 г. и все още се съхранява в Международното бюро за теглилки и мерки в Париж. Експерти установиха, че масата му постепенно намалява.

През 2005 г. започна разработването на нови дефиниции на основни измервателни единици и през 2011 г. бе решено да се разработи математически стандарт на масата, който да се основава на константата на Планк.

След поредица от експерименти учените са успели да постигнат необходимата точност. Отклонението се измерва с около 50 частици на милиард, което е по-малко от теглото на една мигла.

Днес представители на повече от 60 държави се събраха във Версай и гласуваха отсега нататък точното тегло на един килограм да се определя чрез електрически ток. Старата концепция за килограм ще изчезне през май 2019 г. Някои учени приемат промяната със смесени чувства.

То обаче може да има последствия в областта на създаването на нови лекарства, нанотехнологиите и прецизното проектиране.

„Работата ми в областта не е от твърде дълго време, но изпитвам странна привързаност към килограма,“ каза за Би Би Си Перди Уилямс от Националната физична лаборатория.

„Мисля, че това, което се случва, е много вълнуващо и е наистина значим момент. Промяната малко ме натъжава, но това е важна стъпка напред, а новата система ще функционира по-добре. Така че, това е наистина вълнуващо и нямам търпение да се случи“, допълва Уилямс.

Как точно ще се определя килограмът с електрически ток? На принципа на електромагнитните кранове, с които на площадките за скрап вдигат и преместват големи метални премети.

Учените ще дефинират мерната единица, с която всички ние си служим всеки ден, чрез количеството електричество, необходимо за противодействие на силата на един килограм.

Промяната е възможна, тъй като вече съществува достатъчно прецизна технология за измерване чрез електрически ток.

Досега на всеки няколко десетилетия всички реплики на „Голямото К“ се сравняваха с него. С новата система, ако бъде приета, всеки, който разполага с технологията за измерване с електричество, ще може да провери теглилките си където ѝ да се намира.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via