Откриха гърне с жълтици на нос Калиакра

Археолози ще броят монетите, открити в гърне на нос Калиакра вчера. Ръководител на разкоптике е доц. Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей.

“Всеки мечтае да открие гърне с монети, това е класика!”, възкликна археоложката вчера, съобщавайки за находката. Тя попада на такова съкровище за първи път в цялата си кариера. Доц. Петрунова предполага, че монетите са от времето на Сюлейман Великолепни, но проучването им тепърва предстои. Вчера гърнето все още бе запечатано, както е било открито, днес монетите трябва да се почистят, разгледат и да се направи опит да се датират, уточнява в. “24 часа”.

Съкровището е открито в сграда във вътрешния град на нос Калиакра, която се проучва от няколко години. Преди това на същото място са открити нефритен елемент от колан, и обков за книги.

Доц. Петрунова смята обекта за много интересен и се надява там да излязат и други артефакти. Може да е било трезор или сграда, където е трупана плячка, предполага археоложката.

След преброяването се установи, че гърнето съдържа 28 златни монети над 860 сребърни и 11 масивни златни обеци , което я прави най значимата находка, откривана някога на Калиакра, съобщи директорът на Исторически музей в Каварна Пенко Георгиев.

Следвайте ни в социалните медии