Хиляди души губят инвалидните си пенсии

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават.

Това е прогноза на председателя на сдружението на лекарите от ТЕЛК – София. Повод за нея са новите правила за оценка на трайно намалена работоспособност, които се прилагат от началото на месеца.

Намалената работоспобобност вече се определя по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за основното заболяване, съобщи БНТ.

Д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София: Човек, опериран от раково заболяване на дебелото черво с диабет, усложнен с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, досега е бил втора група над 70%. Сега вземайки само основното заболяване, което в слчуая сме решили, че е раковото, пада на 50%.

Ако основното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътсващите заболявания.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили между 40 и 50 души с изтекли решения.

Д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София: Само на трима или четирима души успяхме да запазим процента. Всички останали или значително се намалява процента, или не получават никаква пдоркепа, защото процентът отива под 50.

Хората с под 50% намалена работоспособност нямат право на ивналидна пенсия и социална подкрепа.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Той вече не е човек с трайно увреждане. Той отпада. Той отива на пазара на труда, отива в училище, както си е. Това, че припада: може да му откажат затова, че има припадъци, затова че има психично заболяване.

От Здравното министерство още нямат данни колко от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с променени проценти намалена работоспособност.

В Столичната картотека на медицинските експертизи жалби от пациенти срещу намалени проценти от ТЕЛК за момента няма. От Здравното министерство казаха, че в срок до шест месеца след влизане в сила на новите правила ще направят оценка на въздействието им.

Следвайте ни в социалните медии