Одобриха строителството на парк в кв. “Аспарухово” въпреки сигналите

Комисията по архитектура към общински съвет – Варна, одобри Подробния устройствен план на парк в градския кв. “Аспарухово”.

Процедурата по изготвянето на плана отне 22 години, след като започна още през 1997 г. и бе приключена въпреки сигналите, че в територията на бъдещия парк са включени неправомерно плаж и дюни.

Проектът обхваща територия от близо 47 ха и е изцяло съобразен с Общия устройствен план, уточниха от пресслужбата на общинския съвет във Варна. Освен това на неговата територия нямало

нито един реституиран имот,

който да позволи застрояване, както това се случи в северната част на Морската градина във Варна.

Екранна снимка от Кадастралната административно информационна система на комбинирано аерофото изображение и актуалната кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.

Одобрената паркова зона граничи на север с канала море-езеро, на изток с Аспаруховския плаж, а на юг с местност Карантината. Пак според уточнението на пресслужбата на общинския съвет във Варна проектът не засяга акваторията на Черно море. Предстои да бъде обявен конкурс за цялостната визия на Аспарухов парк.

Още през септември м.г. “Дневник” информира, че от проекта за Подробен устройствен план на Аспарухов парк е

изчезнал морски плаж,

което води до невярно определяне на местоположението на границата на Зона “А” от крайбрежието, която е защитена според Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Изчезването на плажа от Подробния устройствен план на парка беше предпоставка и за грешно определяне на границите на урегулираните поземлени имоти в него. Въпреки това месец по-рано проектът беше приет от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.

Екранна снимка на част от Подробния устройствен план на “Аспарухов парк” във Варна”, в който в центъра на зелената площ на парка е нанесен Урегулиран поземлен имот, предназначен за “обществено обслужване”.

Сигналът за изчезването на плажа от документите на местната администрация бе подаден от неправителствената организация “Камара на геодезистите в Бългапря”.

Освен с екранни снимки от сайта на информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от сдружението бяха илюстрирали сигнала си и с две снимки от платформите Google Earth и Google Street View. Всички публикувани илюстрации безусловно доказваха, че на посоченото място действително

съществува пясъчен плаж с дюни.

Въпреки това той не беше отразен в Подробния устройствен план на Аспарухов парк.

В същото време, геодезичното заснемане, което е отразено върху плана, показва на същото място “мера и пасище” вместо пясък”.

В сигнала бяха изразени и подозрения за злоумишлени действия при изготвянето на план на Аспарухов парк, тъй като дюните, отразени и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не съществуват в него, а в центъра на парка е нанесен новообразуван поземлен имот, предназначен за строеж на сграда “за обществено обслужване”. Точно тази формулировка беше използвана многократно като трик при строителството на многоетажни жилищни сгради в северната част на варненската Морска градина при управлението на бившия кмет на града Кирил Йорданов.

Веднага след публикацията на “Дневник” за изчезналия плаж от общинската администрация поискаха

право на отговор.

Според неговия текст плажът в близост до варненския кв. “Аспарухово”, отразен и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, всъщност не е плаж, а дюните, които се намират там, не са “установени” като дюни. В същото право на отговор се уточняваше, че сградата “за обществено обслужване”, която трябва да бъде построена на територията на бъдещия Аспарухов парк, е предвидена за детски морски образователен център.

През лятото на м.г. беше установено, че и друг морски плаж в кв. “Аспарухово” е изчезнал от кадастралните карти, пак във връзка с намерение на местната администрация да извърши върху него строителство.

Коментар по случая направи и премиерът Борисов, който по това време бе на посещение във Варна. Той увери журналистите, че лично е посетил терена, намиращ се в близост до военно поделение, и там нямало никакъв плаж, а

само “камъняци”.

Освен това теренът бил “змиярник” и той лично видял само няколко души на плаж там.

Морският плаж във варненския кв. “Аспарухово”, който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж.

Според чл. 6 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие обаче “морски плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата”. По-нататък в текста на същия закон изрично е упоменато, че “морските плажове са изключителна държавна собственост”, върху която не може да се строи.

Въпреки това обаче в края на м.г. бе одобрен и планът, според който върху плажа, при това с европейско финансиране, предстои да ъде изградено рибарско пристанище.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via