Нормално е да имаме малка нужда между 6 и 8 пъти на ден

Разбира се, всичко е индивидуално, но експериментите с възможностите на тялото и здравето ни не са препоръчителни.

Всеки ден човешкото тяло произвежда около литър и половина урина. Разбира се, нейното количество зависи от количеството вода, което пием. Пикочният мехур може да побере между 400 и 600 грама.

Така, по сметките на учените, можем да изкараме около 10 часа без посещение в тоалетната, преди да навлезем в опасна зона.

Но трябва да стигаме до подобни крайности?

Във всеки офис има по един колега, който все забравя да ходи до тоалетната и може да изкара и цял ден, без да я посети по малка нужда. И докато ние тичаме натам за пети път само до обед, се чудим кой от двата сценария е по-нормален.

Стените на пикочния мехур са покрити с рецептори, които изпращат сигнал до мозъка, че имаме малка нужда. Като това се случва на много по-ранен етап, преди да е запълнен докрай. Така организмът ни дава толеранс, време да реагираме.

Ако все пак решим, че сме прекалено заети, за да отделим няколко минути за посещение на тоалетната, тялото ни отговаря с конкретен процес – сфинктерите на пикочния мехур се затварят, за да не пропуснат урината към пикочния канал.

Малките мускулчета се справят с тази задача доста добре, освен ако не ги нагърбваме с нея прекалено често. Ако обаче да стискаме си ни е навик (или пък минус на професията), то последствията може да не са особено приятни, пише Science Alert.

Честото задържане на урина води до отслабване на мускулите на пикочния мехур. Така можем да стигнем до състояние, при което ни е невъзможно да го изпразним напълно. Тогава ще ни се наложи да ходим по малка нужда често и все ще имаме усещане, че ни се пишка.

Задържането на голямо количество урина също така води до развитието на бактерии, най-вече ешерихия коли. А тя е основен виновник за цистита – доста неприятно и болезнено състояние.

Учени са установили, че е нормално да имаме малка нужда между шест и осем пъти на ден.

Лекари съветват да “обучим” пикочния си мехур, създавайки навик да посещаваме тоалетната на всеки три часа.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via