Николай Банев съди България

Искът, който бизнесменът ще заведе в Люксембург, е на стойност от 650 милиона евро

До дни започва извозването на опасното вещество, което се съхранява в корозиралите цистерни във фалиралия преди години завод “Полимери” в Девня, собственост на бизнесмена Николай Банев. Това съобщи кметът на града Свилен Шитов.

Цистерните съдържат близо 3 хиляди тона токсично вещество. Хората в градчето признават, че са на тръни. Местните са притеснени и от факта, че никой официално не ги информира за предстоящите действия. От областна управа вече е избрана фирма, която да извози токсичния отпадък във Франция, където ще бъде неутрализиран, предаде Bulgaria ON AIR.

Министерският съвет вече отпусна 15 млн. лв. за извозване на тези опасни вещества. То ще се осъществи с авто, а не с влакови цистерни, тъй като в завода релсите са демонтирани и вече няма железен път. Контейнерът, където се съхранява опасното вещество, пък може да издържи още не повече от година и половина, тъй като то разрушава метала.

На свой ред Банев коментира, че ще съди България.

Бившият собственик на “Полимери” беше категоричен, че токсичният отпадък е наследил от държавата, купувайки завода през 1998 година. Бизнесменът обяви, че ще заведе дело срещу България и е убеден, че ще го спечели.

“Ние подготвяме един много голям иск. В момента стойността му е около 650 милиона евро. Това въобще не е шега. Този иск аз ще го заведа в съда в Люксембург”, категоричен бе Николай Банев.

Може да харесате и