Шиене на тениска за 22 секунди и 50-60 стотинки? Adidas ще го правят

Oчаква се до края на другата година технологията да се приложи и в други фабрики

Роботизирана шевна машина съвсем скоро ще започне да произвежда стотици хиляди тениски за една от водещите компании в този сектор – adidas, което може да промени производството на текстил в световен мащаб, пише The Next Web.

Технологията е разработена от базираната в щата Атланта компания SoftWear Automation, която през 2012 г. спечели финансиране в размер на 1,25 млн. долара от DAPRA – правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия, за да я разработи.

Системата, носеща името Sewbot, използва камери, за да картографира платовете и роботи, които да боравят с иглите. Водещият спортен бранд смята да я използва, за да произвежда по 800,000 тениски на ден. Това ще става чрез китайската компания Tinayuan Garments, която е най-големият производител за adidas в световен мащаб, допълва China Daily.

Tinayan Garments твърдят, че една тениска ще бъде готова за 22 секунди, а разходите ще са 33 цента (около 50-60 стотинки) – цена, която по думите на компанията не може да бъде постигната дори на най-евтините пазари.

Тази новина сочи, че най-вероятно adidas ще могат да станат още по-конкурентоспособни от гледна точка на цените на облекла и обувки, но също така може да се предположи и че хиляди хора могат да загубят работата си – нещо, за което отдавна се говори при автоматизация на такива процеси.

Може да харесате и