fbpx

Никога не е имало натиск върху България да избере Ф-16

Никога не е имало натиск върху България да избере Ф-16. Това каза пред БТВ aмериканският посланик у нас Ерик Рубин, след като депутатите решиха да започнем преговори със Съединените щати за нов изтребител за армията ни.

„Това е суверенно българско решение, България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Не сме се свенили да заявяваме, че считаме Ф-16 за най-добрия самолет за България. Вярваме, че решението за започване на преговори с нас беше правилното решение, ние го аплодираме, но никога не е оказван натиск“, подчерта той.

Той подчерта, че това е продажба между двете правителства и това гарантира, че интересът на всички страни ще бъде опазен. „Това не е обикновена търговска транзакция, а стратегическо решение“, допълни Ерик Рубин.

Според нас е добра идея правителствата да преговарят за тази сделка. Това не е обикновена търговска трансакция. Това е стратегическо решение, с което се модернизира българската армия, нещо, което ние в САЩ подкрепяме, каза той.

„България сама взема решения, спазвали сме стриктно българските закони и сме се придържали към процедурата“, разясни американският посланик. Според него всичко става прозрачно и открито.

„Ф-16 Блок 70 е изцяло нов и обновен самолет. Това е причината да не го виждате да лети все още. Това е най-добрият самолет в света. Изтребителят има способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание, способности за авионика и комуникации. В момента се завършва поточната линия в Южна Каролина и Ф-16 Блок 70 ще започне да се произвежда. Освен България този самолет е поръчан още от Словакия и редица други държави“, разкри американският посланик.

Окончателната цена ще бъде определена, като свършим преговорите, каза още посланик Ерик Рубин.

„Много ясно сме заявили, че цената ще отговаря на нуждите, изискванията на България и нейните възможности. В цената се включва всичко – въоръжение, обучение, инфраструктура. Много се надяваме решението на парламента за провеждане на преговори да завърши успешно с договор. България има славна традиция в авиацията. Вашите военновъздушни сили заслужават да имат най-добрите самолети. Всички ваши съседни държави, които са членки на НАТО, притежават Ф-16 и това ще спомогне да извършвате заедно учения и тренировки. Българското правителство ще реши кой да преговаря с нас. Аз съм американски посланик и не искам да коментирам темата за предстоящите избори в България. Искам да повторя, че вашите военновъздушни сили заслужават най-доброто“, завърши посланик Рубин.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x