Нетрадиционни начини да подобрите краткосрочната си памет

Случвали ви се често да влезете в някоя стая и да не можете да се сетите за какво всъщност искахте да отидете там?

 

Или пък да идете до супермаркета и тотално да забравите какво трябва да купите? Ако е така, може би имате проблем с краткосрочната памет. Добрата новина е, че има как сами да си помогнете, пише Inc.com. Просто следвайте тези странни, но ефективни съвети.

Дъвчете дъвка, докато учите/ работите. Дъвченето на дъвки може би всъщност трябва да бъде разрешено на децата в класните стаи, след като няколко проучвания през годините показаха, че ако се прави, докато човек учи, се получават по-точни и подобрени реакции. По неясна причина дъвченето повишава активността в хипокампуса – важна част от мозъка, отговорна за паметта. Изследване, проведено във Великобритания, е открило, че хората, дъвчещи дъвки, имат на тестове 24% по-високи резултати за незабавно спомняне на думи, и 36% за забавено спомняне.

Движете очите си. Може да изглеждате малко лудо, но това упражнение ще стимулира паметта ви. Хоризонталното движение на очите наляво надясно (без да се движи главата) помага за свързване на двете полукълба на мозъка. Изследване открива, че участниците в него, които са движили погледа назад и напред 30 секунди всяка сутрин пък са имали 10% по-добро от средното представане при изпълнение на задачи с употреба на паметта.

Свивайте юмруци. Това обикновено е нещо, което правим докато сме ядосани. Но ако го правим докато вършим нещо с паметта, ще повиши шанса за припомняне. Някои съветват да свиваме в юмрук водещата си ръка, за да складираме памет и да свиваме другата, за да си спомним.

Драскайте на хартия. Може би не е случайно, че повечето деца го правят в час. Множество проучвания показват, че драсканиците помагат на хората да останат съсредоточени, да проумяват нови концепции, да задържат информация. Започването с бяла страница стимулира мозъка да изследва, ревизира и подобрява креативни мисли и идеи.

Смейте се поне по 20 минути на ден. Смехът подобрява изключително краткорсочната памет, показват проучвания. След като гледаме смешно видео 20 минути, нивата на кортизол се покачват – този хормон е свързан със стреса, за който е известно, че влошава краткорсочната памет. Една добра доза ежедневен смях ще подобри краткосрочната ви памет много.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via