fbpx

Небостъргачът в бургаския „Меден рудник” се разпада, собствениците на апартаменти съдят държавата в Брюксел (СНИМКИ)

Изпочупени стъкла, пукнатини по стените, бурени около сградата – така изглежда днес небостъргачът в „Меден рудник”.

Преди години мащабна реклама обещаваше в Бургас да бъде построен първата по рода си сграда – висок 90 м, 30-етажен и с панорамен изглед, съобщава „Флагман“.

Сградата вече е факт, но от години собственици на апартаменти не могат да влязат в имотите си, защото не е довършена изцяло. А фирмата-строител „ГМ Строй” е обявена в несъстоятелност. Така стоят нещата и с другата сграда на компанията – Медпетрол 5, който също се намира в ж.к. „Меден рудник”.

Заради проблеми години наред не са пуснати в експлоатация, а хората, закупили имоти, са потънали в кредити и са в безизходица. Зданията по-скоро приличат на изоставена постройка, отколкото на жилищен комплекс, в който могат да живеят хора. Това алармират собствениците на апартаменти.

Те организираха поредна среща помежду си, по време на която обсъдиха докъде са стигнали нещата с фирмата и кога евентуално ще могат да влязат в апартаментите си.

Медпетрол 5 е завършена на 95 %. В това състоянието е повече от една година, а от февруари 2016 г. на собствениците обещавали, че до два месеца процедурите ще приключат и сградата ще получи акт 16. За да се случи това, трябва да се подадат документи до ВиК за издаване на разрешително.

Всички апартаменти в сградата са закупени, а голяма част от собствениците са руснаци. Именно това спъва хората да получат така чаканото разрешително. Не могат да бъдат открити двама от руските собственици, а без техните подписи няма как да бъдат подадени необходимите документи във ВиК, обясниха те.

Близо година и половина те очакват развитие по темата, но такова няма, а сградата, за която са дали последните си спестявания, се руши. Същата картинка е и с небостъргача. Там обаче възникват и други проблеми – паркингът, който трябва да бъде надземен и подземен близо до сградата, като третият етаж от него да обслужва околните блокове.

„Ние настояваме паркингът да бъде отделен от това безумно разрешително за строеж. Понеже то е издадено с една точка 6 (ВИЖ ДОКУМЕНТА) с инвестиционно намерение да бъде изграден паркингът. Но това означава, че строителната фирма трябва да има пари, които да вложи.

Фирмата вече е в несъстоятелност и няма как да го изпълни. Ние няма как да се включим в изграждането на този паркинг, тъй като всички сме потънали в ипотечни кредити и потребителски заеми.

Всички сме ангажирани с финансови средства занапред и не можем да помогнем на Общината и на фирма „ГМ строй” да го реализират. Нашите права да имаме жилище са нарушени и мислим да предприемаме кардинални мерки – да заведем съдебно дело срещу държавата в Брюксел.

Ще го направим всички, които сме ощетени от тези две сгради. Това ще бъде най-масовото и грозно дело, заведено срещу Република България”, обясни Галина Андонова.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x