Не можете да сте добър лидер, ако не притежавате емоционална интелигентност.

Проучване показва, че хората с по-високи нива на емоционална интелигентност (EQ) са много по-успешни от тези с високо IQ. Особено отчетливи са тези резултати при хората на лидерски позиции.

За разлика от другите качества, изучаването на емоционалната интелигентност е много деликатна наука, но няма утвърдени методи за усъвършенстването ѝ. Все пак добре развитата EQ най-често се свързва с притежаването на черти като наблюдение, съпричастност, емпатия, разпознаване на човешките чувства и т.н., пише Business 2 Comunity.

Ако и вие се стремите към успех и лидерски позиции, най-добре е да положите усилия да развиете свята емоционална интелигентност като започнете от тези 5 отправни точки.

 

1. Научете се да отговаряте, а не да реагирате.

Вместо да избухват в отговор на лошите новини, емоционално интелигентните лидери си дават време да осмислят информацията, да я анализират и чак след това отговарят. Има една тънка, но съществена, разлика между отговор и реакция. Първото е съзнателно, осмислено действие, докато второто е резултат на неконтролирани моментни импулси.

2. Бъдете добър слушател. 

Поработете върху уменията си да слушате. Много рядко някой ще дойде при вас и ще започне да ви говори за начина, по който се чувства. Това е ваша задача – да дешифрирате знаците и сами да разберете това. Да слушате истински означава да разпознавате промените в гласа, невербалните знаци и всичко останало, което можем да наречем подтекст на самото вербално съобщение. За да се научите да улавяте тези малки, но важни, детайли в разговора ви с някого, трябва да се постараете да станете наистина добър слушател.

3. Опитайте се да разберете повече за хората, които ръководите.

Всеки лидер влага усилия да избере най-подходящите хора за екипа си. Но изграждането на добър екип не приключва само с това. Веднъж подбрал хората, емоционално интелигентният лидер полага допълнителни усилия и да ги опознае с техните сили и слаби страни. Освен това демонстрирането на интерес към личния живот (разбира се, в рамките на допустимото според етикета) кара служителите да се чувстват по-специални, а не просто поредното зъбно колело в машината за пари. Това би било изключително полезно при възникване на конфликтни ситуации. Познавайки членовете на екипа си като личности, ще можете по-лесно да разрешите проблемите между тях.

4. Опознайте себе си още по-добре. 

Емоционалната интелигентност разчита на познаването на собствените чувства точно толкова, колкото и на познаването на тези на околните. Овладяването на собствените импулси и действия е ключов момент. Добри практики за постигането на самопознание са воденето на дневник, медитация и самоанализа, четене на литература по темата или просто да се обградите с други емоционално интелигентни хора, които да помилите за съвет и конструктивна критика.

5. Станете цар на емпатията.

 

Дори и да забравите предходните четири правила, запомнете, че другото име на емоционалната интелигентност е емпатия. Най-добрият начин да разберете мотивите за нечии действия е като се поставите на негово място и се запитате „Защо той/тя постъпва или реагира така?“, „Какви са неговите/нейните мотиви?“. Първоначалният ви отговор може би ще е „Не знам“, но в последствие в главата ви ще започнат да се появяват и други възможни отговори, които ще стават все по-логични, докато в един момент може напълно да променят вашата гледна точка към ситуацията.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via