fbpx

Навиците, с които несъзнателно увреждаме бъбреците си

895

Бъбреците играят важна роля в това да опазят тялото ни в добро здраве – произвеждат червени кръвни телца, регулират кръвното налягане, детоксикират вътрешните органи, елиминират излишната вода и контролират нивата на важните минерали в кръвта.

Именно затова трябва да намалим риска от заболяване на бъбреците до минимум, отказвайки се от някои вредни навици и заменяйки ги с добри.

Ето кои са те:

10. Стискането

Непосещаването на тоалетната навреме е една от главните причини за проблеми с бъбреците. Ако често се стискаш, урината остава в пикочния мехур за по-дълго и бактериите се размножават много по-бързо. Това може да доведе до сериозни последствия като инфекция на бъбреците и уринарна инконтиненция.

9. Хронично заседяване

Редовната физическа активност е свързана с подобрено кръвно налягане и нормален глюкозен метаболизъм – два важни фактора за поддържането на здравето на бъбреците. Ако седиш дълго време, без да се движиш, увеличаваш риска си за проблеми с бъбреците с 30%. Ако прекарваш повече от 8 часа на ден в седнало положение, опитай се да водиш активен начин на живот у дома – тренирай поне 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанс да се разходиш поне из квартала.

8. Претоварване

Ако тренираш твърде усилено за дълго време може да получиш рабдомиолиза – състояние, при което мускулите се контузват и мъртвите фибри се вливат в кръвообращението. Това може да доведе до сериозни последствия за здравето, включително и бъбречна криза. Затова ако си повишила тренировките си наблюдавай за наличие както мускулна треска, така и за урина с тъмен цвят и ако ги имаш, то незабавно посети лекаря си.

ЕТО КАКВО ДРУГО ПРАВИМ, КОЕТО УВРЕЖДА БЪБРЕЦИТЕ НИ!

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори