Нар – силен имуностимулатор

Нарът се смята за суперхрана и е използван за природно средство за лечение на различни болести от дълги години. Някои го наричат плод на младостта, защото съдържа полезни вещества, които удължават живота. Най-важните сред тях са антиоксидантите, които са силен имуностимулатор.

В 100 грама нар има 82 калории, само 1,2 гр мазнини, 3 мг натрий, 236 мг калий. В плода няма никакъв холестерол, а захарът в него е сравнително малко – 12 гр. В по-малко количество съдържа баластни вещества и въглехидрати.

В края на летния сезон можем да подсилим организма си чрез консумация на зърна от нар или прясно изцеден сок. В него има до 20% захари, около 10% полезни органични киселини като яблъчна и лимонена, а също така минералите фосфор, манган, силиций, магнезий, калций, мед, хром и други. Нарът е пълен и с витамините А, Е, C, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, които правят сока му подходящ при умора, настинки и грип.

Желязото в плода на младостта подпомага производството на кръвни клетки и контролира кръвоизливите. Затова той е подходящ за хора, страдащи от анемия. Прясно изцеденият сок от нар се използва като противовъзпалително средство и средство за понижаване на кръвното налягане. Също така витамините и минералите в него нормализират съсирването на кръвта.

Тялото ни се нуждае от голямо количество витамин C, за да може кожата ни да е по-здрава и сияйна. Факт е, че нивата му в нара са високи и можем да си го набавим чрез консумация. Витаминът стимулира производството на колаген, което предотвратява образуването на бръчки по кожата. Освен това плодът има силен антиоксидантен ефект, а той може да предотврати стареенето.

Проучване показва, че хидролизираните танини в нара могат да намалят риска от рак на кожата.

Източник: puls.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via