Намериха телефон в килията на Николай Банев

Съдебни охранители са намерили телефон в килията на Николай Банев преди десетина дни.

Той бил скрит в кутия от натурален сок.

По телефона Банев контактувал с руски лобисти и предлагал сформиране на евраазийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, съобщи пред Би Ти Ви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Срещу това искал политическо убежище в Русия, за децата си и за жена си, защото бил репресиран в България. За мене това е предателство към собствената държава, каза Гешев.

На Банев е обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се е хибридна война в негова защита, в разговорите се споменава известен български журналист, който да почне тази медийна атака, допълни Гешев.

Ако нямахме доказателства срещу семейството Баневи мислите, че френския съд щеше да ги екстрадира, посочи прокурорът, пише 24 часа.

Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това, каза зам. главният прокурор по повод делото срещу Десислава Иванчева.

Той посочи, че според наблюдаващите прокурори публикуваните в сайтове CPC-та съответстват на тези по делото.

Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат претърсени офиси на съдии и прокурори, да им бъде повдигнато обвинение, защо да не могат да бъдат претърсени офиси и на адвокати, заяви Гешев по повод разследването срещу адвоката Лазар Карадалиев за пране на пари.

Следвайте ни в социалните медии