Българи инвестират в евтини имоти в Атина

Българи с повече свободни пари предпочитат да ги инвестират в покупка на евтино жилище в Атина, пише Монитор.

Целта е да ги дават под наем.

„Инвестиционното търсене е насочено основно към гръцката столица“, твърди Десислава Димова, брокер от българска фирма, работеща на пазара в съседната държава. „Вземат малките апартаменти за даване под наем, с една или най-много 2 спални.”

“Предпочитани са кварталите около Акропола“, казва още тя. „На практика има жилища доста по-евтини, отколкото в София, а в същото време възвращаемостта е много по-голяма“, смята Димова. Според нея в Атина може да се намерят апартаменти за 30 000 или 40 000 евро, но в повечето случаи те са за основен ремонт, за да станат годни за пускане на квартиранти в тях. За това нашенци, които вземат такъв имот, за да им излезе по-евтино, си го обновяват сами или си водят майстори от България.

По думите й, другата група българи на имотния пазар в южните части на Гърция предпочита ваканционните къщи на островите Корфу и Левкада. „Повечето запитвания са за имоти на цени между 500 000 и 700 000 евро, като изискването е да има хубава гледка. Най-често подобни вили се купуват за собствено ползване, а не с инвестиционна цел“, пояснява брокерът.

По-голяма част от нашенци, решили да си купят имот в съседната държава от ЕС, обаче предпочитат зоните около Кавала и района на Халкидическия полуостров. Никола Чолаков, също от наша посредническа фирма, работеща в Гърция, обяснява, че ивицата от Кавала до Аспровалта и Ставрос е по-евтината зона.

Там е и масовото търсене и огледите и броят сделки с българи са най-много. Интересът е насочен основно към апартаменти, с неголяма площ до около 50 квадрата. „Става дума за жилища с една спалня и хол с кухненски бокс. Повечето хора ги купуват главно за лично ползване, а нерядко и за даване под наем. В тази зона цените са около 1000 евро за квадрат“, уточнява брокерът. Най-евтината сделка е била за към 35 000 евро за студио. Подобен тип ваканционни имоти обаче вече трудно се намирали, защото предлагането им е много малко.

Чолаков добавя, че доста нашенци купуват и парчета земя от 300-400 кв. м, за поставяне на каравани и бунгала за летуване, намиращи се на 300-400 м от морето. В редки случаи на тях се позволява и поставянето на сглобяема къща с площ до 25-30 квадрата. Такива имоти могат да се купят за 4000 – 8000 евро,

„Към Халкидики се насочват богатите клиенти. Повече се предпочита първия ръкав на полуострова – Касандра, който е най-близо до Солун. По понятни причини, към третия Атон интересът е най-нисък. Там и предлагането е най-слабо. На Халкидики търсенето е основно за редови къщи, наричани в Гърция мезонет. Има интерес и към самостоятелни домове“, добави той.

Брокерът спомена и за слухове за предстояща сделка от българин на доста висока цена в района. По думите му сумата е под милион евро, но е доста сериозна, а имотът е на първа линия до морето на Касандра.

Относно коментираните в южната ни съседна промени в данъците за имотите и таксите по сделките с недвижимости, Чолаков поясни, че все още няма окончателно решение. „В последните 3 години се приемаше нещо, после се отменяше“, припомни той

Следвайте ни в социалните медии