Най-опасните диети

Всяка една от нас мечтае да има красиво, стегнато и фино тяло, привлекателно и сексапилно.

Но понякога в желанието си да изглеждаме добре, изпадаме в крайности – крайности, които могат да се отразят негативно на най-ценното ни, здравето.

Монодиета: При този режим на хранене човек употребява едни и същи продукти в продъление на няколко дни. Дефицитът от хранително разнообразие заплашва не само с физически разстройства (нарушения в работата на храносмилателния тракт и обмяната на веществата), но и с психична дестабилизация – появата на стрес.

Диета без сол: Това е най-опасният начин за сваляне на излишни килограми. Първоначално тази диета е била създадена за хора, които страдат от заболявания на бъбреците и други недъзи, съпроводени от силни отоци. Но за здрав човек отказът от употребата на сол заплашва с дефицит на натрий в кръвта, а това води до проблеми с бъбреците и сърцето. При тази диета тегло се губи стремително, но главно заради повишения пикочогенен ефект.

Нискомаслената диета: Тя е на второ място по степен на опасност. Тази диета примамва с това, че при нея е възможно да се свалят до 3 килограма седмично, но последствията ѝ са непредсказуеми. Мастните киселини, които постъпват с храната, способстват за усвояването на всички витамини, които се разтварят в мазнини. Ако мазнините бъдат изключени изцяло от храненето, това неизбежно води до авитаминозни проблеми с кожата и с косата. А ако количеството на мастните киселини не превишава 20% от дневната норма, то веднага се понижава нивото на „добрия” холестерол, който зищитава сърцето и съдовете.

Диета с течности: Ако в продължение на месец се употребяват само течни храни, можем да си нанесем непоправими вреди на храносмилателната система. Отсъствието на парченца храна води до атрофия на някои отдели от стомашно-чревния тракт.

Диета с белтъчини: Отказът от зърнени храни, плодове и зеленчуци и замяната им изцяло с риба и месо претоварва бъбреците и води до образуването на камъни в тях. Човешкият организъм не може да функционира без въглехидрати. Неслучайно едно от най-жестоките изтезания, което водело до бавна и мъчителна смърт в миналото, било осъденият да яде само месо.

Най-опасната диета на 2016-а

Шоколадова диета: с тази диета може да се свалят около 2 килограма. Специалистите обаче съветват да се спазва не повече от 7 дни. Дневната доза е 1 стандартен горчив шоколад и неограничено количество кафе. Страничните ефекти са парене в стомаха, постоянно главоболие, нарушения в менструалния цикъл и понижаване на либидото, независимо от това, че при нормален хранителен режим шоколадът е афродизиак.
Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via