Находки от времето на древния Одесос са открили работници при ремонт във Варна (Снимки)

Уникални находки от времето на древния Одесос са открили работници при голям ремонт, който кипи по ул. “Цар Симеон I във Варна, съобщи Varna24.bg.

Докато багер копаел по трасето, където ще бъдат подменени подземните комуникации, попаднал на огромни каменни блокове. След подаден сигнал на място дошли експерти от Регионалният исторически музей във Варна, които “замразили” ремонтните работи до вземането на решение как ще бъдат извозени и съхранени уникалните антични находки, споделиха работещите на обекта.

Снимки:

На пресконференция в РИМ днес доц. Валери Йотов сподели, че археолози са попаднали и на други градски находки във Варна. На ул. “Софроний Врачански” 10 – срещу сградата на БНБ граждани алармирали, че се строи върху находки. Общината спряла строежа, оказало се, че там се работи по хотел. Отдолу експертите попаднали на голяма чешма от късната античност с много корита и огромен кладенец. Тепърва обектът ще се допроучва, като артефактите ще бъдат вградени в подземния паркинг на хотела.

Друга уникална находка изникнала на ул. Цар Калоян 7 – северно от Римски терми, под стара къща, която ще се събаря. Там били намерени римска улица и много находки от средновековието и късната античност. Сондажите обаче спрели, тъй като подкопали основите на къщата. След събарянето й ще продължат, като надеждите са на по-голяма дълбочина да бъдат открити пластове от още по-древна цивилизация.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via