fbpx

Идеалното тегло според ръста, пола и възрастта

Смята се, че идеалното тегло е това, което сте имали на 18 години и че е препоръчително да го запазите през целия си живот.

Но ако през последните 15-20 години или повече, сте се отделили от идеала, не трябва да се стремите да го върнете на всяка цена. В края на краищата, на всеки 10 години от живота, консумацията на енергия на тялото намалява с около 10%.

Съответно, на всеки 10 години ние добавяме още около 10% (5-7 кг): първо към идеалното си тегло, а по-късно към това, което вече имаме.

Необходимо е да контролирате мазнините внимателно, като се водите от тези 10%. Освен това е по-добре да не се стремите към теглото си от 18-те си години, а да изчислите идеалното си тегло, като използвате една от медицинските формули.

Формула на Брок

Идеалното тегло за мъжете = (височина в сантиметри – 100) х 1.15

Идеалното тегло за жените = (височина в сантиметри – 110) х 1.15

Пример: Идеалното тегло жената висока 170 см е (170 – 110) х 1,15 = 69 кг.

Със сигурност тази формула ще напомни на много хора известната формула „височината – 100“ за мъжете и „височината – 110“ за жените. Това е наистина е подобрена версия на тази стара формула. Факт е, че предишната версия изисква всеки да бъде фитнес модел и да не взема под внимание нито възрастта, нито вида на тялото.

Следователно нито хората с тежки кости и големи мускули, нито жените с изразени бедра и гърди могат изобщо да се впишат в нея. Затова учените са подобрили формулата на Брок и в сегашната си форма тя изглежда доста реалистично.

За това novinite.eu ви предлагаме калкулатор, който изчислява какво е идеалното тегло при определена височина и пол. Тъй като съществуват различни методи за изчислението му, калкулаторът предоставя резултати според най-разпространените методологии.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x