Набиха мъж в центъра на София, защото е черен

Мъж от Нигерия е бил пребит близо до Руски паметник в София заради цвета на кожата си, предава bTV. Окон Анянихи е дошъл в столицата на екскурзия от Лондон, където работи като финансист.

„Разхождах се из града, разглеждах. Бях около Руски паметник и ме нападнаха в гръб. После един непознат ме удари наистина силно в лицето. Като дойдох на себе си, очите ми бяха замъглени – не виждах добре. Виждах мъгливо, че стои там. После отново ме приближи. Питах го – Какво не е наред? Защо ме удари? – Той просто продължи оттам, откъдето беше дошъл. Видях и втори човек. Не разбрах какво каза и извади малък джобен нож. Опита се да го отвори”, разказва пострадалият.

Според него, не е предизвикал с нищо нападателите си, затова смята, че е ударен, защото е чернокож. След побоя се опитал да хване такси до болницата, но шофьорът отказал да го качи, затова той стигнал до “Пирогов” пеша.

„Попитах шофьора може ли да ме заведе до болница, защото кървях. Дори не свали прозореца на колата. Само поклати глава отвътре. (…) Аз продължавах да повтарям. Болница, болница. Къде има болница. Той само посочи отвътре посоката”, разказва Анянихи и допълва и премеждията си в полицията: “Когато отидох до полицейското управление, никой не поиска да ми помогне. Бях много разочарован. Трябваше да стоя навън час и половина”.

От СДВР обясниха, че се наложило в районното да викат преводач, който да разпита мъжа на английски. Затова се наложило да чака.

 

Може да харесате и