Мушмулите – многобройните ползи от него

Знаете ли, че леко невзрачната мушмула е братовчедка на розата и по тази линия е и роднина на шипката?

Знае се, че мушмулата е характерна за Югозападна Азия и евентуално Югоизточна Европа. Мушмулата расте крайбрежието на Черно море у нас и в Турция, и е била известна на древните гърци и римляни, които са ги ползвали още в далечното второ хилядолетие преди Христа.

С отвара от мушмули успешно се прави гаргара на устата, като тази гаргара спира кървенето. Кората на мушмулите спокойно бихте могли да се ползва вместо хинин, а дамите, които искат да отслабнат, както и всеки, който има стегнат стомах може да ги използва като разхлабващо средство.

Достатъчно е само мушмулите да са добре узрели, дори ако може съвсем леко гнили.
Изсушените листа на мушмулата , стрити на прах, моментално спират кървенето.

Достатъчно е само да ги поставите върху раната. А за да укротите болката в бъбреците направете отвара от 3-4 мушмули, прибавете чаена лъжица листа от боровинка и пийте тази не особено вкусна, но доста полезна смес всяка сутрин и всеки обед преди храна /най-добре час преди хранене/ За да се получи отварата мушмулите не е необходимо да са презрели.

Леко се цепят, преди да ги пуснете във врящата вода, оставате ги така около минута на котлона, махате, добавяте листата от боровинка, захлупвате, прецеждате и вашата отвара е готова.

Кафеникавите мушмули са подходящи за диабетиците, тъй като имат много ниско съдържание на захар.

Източник: zajenata.bg

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via