fbpx

Московски нареди проверка на Wizz Air за свалените пътници

Транспортният министър Ивайло Московски нареди ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“) да провери на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския нискотарифен авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании регистрирани на територията на друга държава, се уточнява в съобщението.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

И днес Wizz Air свали 40 пътници от свой самолет на летище „София”, тъй като са продадени повече билети. Това се случи, след като вчера сутринта други 23-ма души бяха свалени в последния момент преди полета до Лондон. Подобен проблем е имало и във вторник.

От компанията вече обясниха, че са направила повече резервации от наличните места, но това било практика, защото явяването на всички пътници за един полет било рядкост. В такива случаи сред пасажерите се избирали хора на доброволен принцип, които да останат за следващия полет, а ако това не помага, последните чекирани не се качват в самолета.

Един от потърпевшите разказа, че са му предложили обезщетение от 400 евро.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x