Ранна есен от понеделник

След кратките захлаждания за по 1-2 дни през последните седмици, от понеделник идва по-сериозно и трайно няколкодневно захлаждане.

Днес ще бъде слънчево, с температури от 25 до 31 градуса.

Утре ще остане слънчево, в западната част на Дунавската равнина – горещо, с максимални стойности в страната от 27 до 32, на северозапад и в района на Сандански до 33, 34 градуса.

В събота ще се появи слаб до умерен западен вятър.В цялата страна ще бъде по-топло от обичайното за септември, с температури от 30 до 35 градуса.Облачността ще бъде променлива, по-значителна на север, но превалявания все още са малко вероятни.

Привечер и през нощта срещу неделя облачността ще се увеличава и отначало над крайните северозападни райони ще започнат краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Не са изключени и локални градушки.

В неделя над част от страната ще се създаде сложна обстановка. В условията на все още доста топла въздушна маса, атмосферата ще бъде силно неустойчива, особено в западните и северни райони. Температурите ще са около, а на изток и над 30 градуса – до 33, 34 в югоизточните райони.

Същевременно на северозапад и в централните северни райони има условия за гръмотевични бури, а на места и интензивни, макар сравнително краткотрайни извалявания, но и локални градушки.

Условията за туризъм в страната остават добри до неделя. След това в планините ще бъде доста хладно и най-вече – ветровито, с опасен, бурен и силен вятър от северозапад. Планиращите планински преходи е добре да ги отложат за периода след 7 септември, четвъртък.

По-хладно и ветровито от понеделник ще бъде и по Черноморието, а малко по-благоприятни условия за плаж има само по-най-южните му части.

През нощта срещу понеделник валежите ще се преместват на изток и североизток и там също на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от запад и ще се усилва.

В понеделник до обяд преваляванията над страната ще спрат навсякъде. Облачността ще бъде променлива, със слънчеви интервали, но ще бъде много ветровито. Ще духа умерен, в Дунавската равнина – силен западен вятър, като не са изключени и бурни пориви. С него ще прониква студен въздух и температурите в ранния следобед по високите западни полета няма да надминават 20 градуса. Все още топло ще остане на изток и югоизток, с температури до около 30 градуса.

Във вторник и сряда ще остане сравнително хладно и доста ветровито.
Облачността ще бъде променлива, вероятността за валежи е малка.
Температурите ще бъдат от 20 до 25 градуса, в крайните югоизточни райони до около 26.

Според предварителните прогнози стихване на вятъра и постепенно повишение на температурите ще настъпи едва към петък, но при очакваната динамична обстановка през следващата седмица, по-категорични прогнози за края на хладния период могат да се очакват най-рано към неделя – понеделник.

 

Може да харесате и