Млечните продукти крият и много опасности за здравето

Специалисти от Харвардския университет установиха, че млякото, сиренето и изварата, въпреки полезните им свойства, крият и много опасности за здравето. Това се посочва в материал, публикуван в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

В резултат на изследването била установена следната закономерност: в страни, където хората не пият мляко, броят на фрактурите на костите е значително по-малък, отколкото в страни, където хората активно включват този продукт в диетата си.

Според експерти, калцият, който обикновено се употребява за здравината на костите, е с по-ниска ефективност от витамин D.

Наред с други съвети за намаляване употребата на млечни продукти, учените препоръчват отказване от кашкавала. Причината за това е, че изобилието от наситени мазнини в него провокира появата на сърдечно-съдови заболявания, както и запушва артериите и повишава нивата на холестерола.

Кашкавалът съдържа и голямо количество сол, което се отразява негативно на състоянието на съдовите тъкани и увеличава риска от развитие на хипертония. Кашкавалът, според харвардските медици е нежелан продукт, тъй като е благоприятна среда за разпространението на E. coli.

Трябва да се консумират не повече от четири порции кашкавал на седмица и поради високото съдържание на протеини, което може да наруши функционирането на бъбреците.

По-рано стана известно, пък че млечен или сметанов сладолед може да се яде не повече от два или три пъти седмично без вреда за здравето. Но преяждането с него заплашва да дразни стомаха, подобно на гастрит.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via