fbpx

Мистериозни състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

631

Състоянията, в които изпада нашето съзнание по време на сън са разнообразни и причинени от множество фактори.

Вижте кои са най-често срещаните от тях и какво ги предизвиква:

Сънна парализа

Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда през нощта и не може да се движи. Същевременно се появяват страшни халюцинации и усещане, че в стаята има някого. В древността хората смятали, че това се дължи на работа на зли духове.

Всъщност причината се крие в разминаване на работата на мозъка и мускулите в тялото. Обикновено, когато спим, тялото ни се парализира, което служи като защитен механизъм, за да не извършваме никакви действия несъзнателно. Когато човек страда от парализа на съня обаче, мускули му “се изключват”, докато мозъкът не спи. Според учените около 7% от хората по света поне веднъж са имали парализа на съня. Интересен факт е, че тя се случва по-често при хора, които спят по гръб.

Сомнамбулизъм

Това състояние е пълна противоположност на сънната парализа – мозъкът заспива, но не настъпва мускулна парализа. Докато спят такива хора могат да станат от леглото, да ходят и дори да напуснат къщата си, което често е много опасно за здравето имНа сутринта те не помнят нищо, което прави това състояние трудно за изследване. Сомнамбулизмът се среща при приблизително 4.6-10.3% от хората по света, като децата  са по-често засегнати, отколкото възрастните.

Сънна апнея

Сънната апнея е внезапно спиране на дишането в съня, което често предизвиква и събуждане. Качеството на съня пада, мозъкът изпитва кислороден глад, става му все по-трудно да спи. По време на сънната апнея кръвното налягане се покачва, което може да причини проблеми със сърцето.

Причина за това състояние се крие в отпускането на мускулите на фаринкса по време на сън. Това при някои хора води до затваряне на дихателните пътища и спиране на дишането за няколко секунди. В рискова зона са хора със затлъстяване, пушачи, възрастни хора.

Хипнагогични халюцинации

Когато човек се намира на тънката граница между сън и реалност, той  е способен да разсъжда и вижда неконтролируеми образи пред очите си. Често това са страшни лица или фантастични същества. Това е един от малкото видове халюцинации, които са разпространени сред психически здрави хора. Обикновено, те се проявяват при децата и това може да е причината те да не искат да заспиват. Често такива халюцинации са причинени от стрес или просто у хора с по – голямо въображение. Може да се появят и след употреба на голямо количество алкохол.

Синдром на експлодиращата глава

При това състояние човек се събужда от усещане за силна експлозия или трясък. Понякога звукът се чува толкова силно, че човек си мисли, че може да го оглуши. Този феномен сам по себе си не е опасен, но причинява страх у хората, тъй като мислят, че претърпяват инсулт.

Причините за появата на този синдром не са напълно ясни.

Понякога причината е в скок на нервната активност в областите на мозъка, отговорни за обработката на звука. Друг път синдромът се проявява поради безсъние или вследствие на смяна в часовата зона по време на дълги полети.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...