Мъж с 95% изгаряния беше спасен благодарение на близнака му

Пациентът е от Франция и е едва на 33 години

Френски лекари съобщиха, че са спасили пациент на 33 години с 95 процента изгаряния по тялото благодарение на присаждане на кожа от неговия еднояйчен близнак, предаде Франс прес.

“За пръв път на пациент с изгаряния по 95 на сто от тялото му беше присадена кожа от неговия еднояйчен близнак – заяви проф. Морис Мимун, ръководител на отделението по пластична хирургия и реконструкция в болницата “Сен Луи” в Париж. – На пациенти с изгаряния е присаждана кожа от техни еднояйчни близнаци, но изгарянията не са обхващали толкова голяма част от тялото. При толкова тежки изгаряния шансовете за оцеляване на практика са нулеви. Извършвани са трансплантации на кожа при изгаряния, обхващащи между 6 и 68 процента, т.е. средно 45 процента от тялото.”

Предимството в случая е, че присадената кожа няма да бъде отхвърлена, без да се прибягва до имунопотискаща терапия, защото еднояйчните близнаци са генетично идентични, отбелязаха лекарите.

На 27 септември 2016 г. Франк бил приет в болницата с изгаряния по 95 процента от тялото вследствие на инцидент на работното място. Грозяла го смърт, но за щастие лекарите установили, че Франк има брат еднояйчен близнак. Първата трансплантация на кожа от брат му била извършена 7 дни след хоспитализирането на Франк. Двамата братя били оперирани едновременно, за да може кожата да бъде присадена незабавно. Методът бил повторен на 11-ия и 44-ия ден, за да се замени цялата кожа на пациента с изгаряния. Франк бил подложен на общо десетина операции.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via